KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2020-11-14

#karpiujemy – rusza kampania PTRyb i MRiRW

Celem kampanii jest popularyzacja jedzenia karpia ze względu na jego liczne walory smakowe i zdrowotne. 

Podczas konferencji inaugurującej kampanię, Andrzej Lirski – Prezes Polskiego Towarzysta Rybackiego opowiedział o działalności PTRyb. Przekonywał także, że spożywanie ryb bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i powinien goscić na  stołach Polaków nie tylko od święta. Poza tym konsumując karpie wspieramy polskich hodowców.

Andrzej Lirski zaprzeczył również powszechnej opinii, że karpie na polskie stoły wprowadzili komuniści. Okazuje się, iż były one spożywane na Wigilie już od kilkuset lat, co potwierdzają fakty historyczne. 

Co ciekawe, Polska jest współcześnie największym producentem karpia i użytkuje największe powierzchnie stawowe w Unii Europejskiej. 

O walorach odżywczych karpia opowiedział z kolei Pan Mirosław Cieśla.
Podkreślił, że są to ryby łatwostrawne, posiadają dobrzeprzyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, witaminy A, D, B i wiele minerałów, m.in.: potas, fosfor, selen, cynk, żelazo, magnez

Warto wspomnieć też o walorach zdrowotnych karpia. Spożywanie tej ryby:

  • reguluje ciśnienie krwi,
  • zapobiega chorobom układu krążenia, chorobom serca,
  • zapobiega osteoporozie, 
  • poprawia funkcjonowanie wzroku,
  • usprawnia pracę układu nerwowego,
  • przeciwdziała anemii,
  • przyspiesza rekonwalescencje po chorobach.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione