KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Sworzycach

Opublikowano 16.11.2020 r.
"Sworzyce, Sworzyce to wieś nad wioskami, od niedawna słynie super dziewczynami" - tak brzmi fragment wiersza o wspaniałych Paniach z Koła Gospodyń Wiejskich w Sworzycach. Poznajcie je! Naszej redakcji opowiedziały o swojej działalności, a także zdradziły rewelacyjny przepis na "goły po sworsku". 

Koło Gospodyń Wiejskich w Sworzycach działa od maja 2019 roku. A wszystko rozpoczęło się od spotkania z naszym sołtysem sołectwa Sworzyce, który powiedział, że remiza OSP Sworzyce dosłownie świeci pustkami i nikt się nią nie zajmuje, więc trzeba było coś zrobić. I tak powstało nasze KGW, które wniosło ducha w naszą wieś i remizę. Obecnie KGW w Sworzycach liczy 33 osoby. W większości są to kobiety w wieku emerytalnym. I co najważniejsze, połowa bierze czynny udział w życiu KGW - opowiada Pani Justyna Rupniewska, przewodnicząca koła. 

Koło Gospodyń Wiejskich w Sworzycach zostało zarejestrowane w Powiatowym Oddziale ARiMR w Końskich. W niedługim czasie po złożeniu wniosku, otrzymałyśmy dotację. Jesteśmy organizacją pozarządową, mającą formę prawną w myśl ustawy o KGW z 2018 roku. 

Działalność naszego KGW związana jest głównie z kulinariami, ponieważ członkinie to byłe kucharki, kelnerki, które po przejściu na emeryturę dalej wykonują wyuczony zawód. I oczywiście jakiekolwiek nowości kulinarne nie są im obce. Oprócz kulinariów, nasz czas zajmuje również pisanie różnych projektów.  Ogromnie cieszy, kiedy zdobywamy wymaganą liczbę punktów w projekcie i dzięki temu otrzymujemy dofinansowanie na dalszą działalność. Pozyskane środki z projektów przeznaczamy na propagowanie zdrowego stylu życia, integrację na wsi i  wyposażenie naszego miejsca pracy w OSP Sworzyce - czyli kuchni. Poza tym szkolimy się poprzez czynny udział w szkoleniach organizowanych przez różne firmy szkoleniowe.

Na samym początku działalności w 2019 r., we wrześniu zorganizowałyśmy dla naszego Sołectwa (trzy wsie: Sworzyce, Grabków i Poraj) Festyn Rodzinny. Wszystko przygotowałyśmy same i wszystko było dla uczestników za darmo. Na festyn przybyło prawie 700 osób. Były całe rodziny z dziećmi, ponieważ dla najmłodszych również zorganizowaliśmy gry i zabawy. W październiku 2019 roku brałyśmy także udział w Targach AGROTECH w Kielcach. Serwowałyśmy wówczas swój barszcz czerwony na zakwasie z własnych buraków czerwonych, które pochodziły z naszego ogródka KGW w Sworzycach. Poza tym przygotowałyśmy wiele innych ciast i rogalików - relacjonują członkinie Koła. 

22 lutego 2020 roku wspólnie ze Starostą Koneckim zorganizowałyśmy Powiatowy Przegląd Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich ”Powiat ze smakiem” . Udział w przeglądzie brało 29 kół z powiatu koneckiego, czyli około 500 osób. Warto wspomnieć, że w powiecie jest na obecną chwilę 40 KGW. 

W czerwcu 2020 r. z inicjatywy Starosty Koneckiego i Justyny Rupniewskiej, przewodniczącej KGW w Sworzycach, powstała Powiatowa Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich. Rada liczy 23 koła z powiatu i stanowi organ doradczy oraz konsultacyjny starosty, działając na rzecz poprawy jakości życia mieszkańców. 

W lipcu 2020 r. Przewodnicząca PRKGW w Końskich i zarówno przewodnicząca KGW w Sworzycach zorganizowała szkolenie dla rady powiatowej wspólnie z Fundacją Polska Gospodyni w Maleńcu. 

W sierpniu 2020 r. brałyśmy udział w konkursie kulinarnym oraz na najpiękniejszy bukiet z kwiatów polnych zorganizowanym przez Burmistrza Miasta i Gminy w Końskich. Zdobyłyśmy I miejsce za bukiet i III miejsce za potrawę regionalną w konkursie kulinarnym.  A już we wrześniu 2020 r. podczas uroczystości w naszym powiecie koneckim „KUŹNIC KONECKICH” w konkursie lepienia pierogów – zajęłyśmy I miejsce. Obecnie czekamy na wyniki konkursu zorganizowanego przez ARiMR „W sercu wsi”, w którym również wzięłyśmy udział. 

KGW w Sworzycach zajęło także I miejsce w Plebiscycie Mistrzowie Agro 2020 w powiecie koneckim oraz II miejsce na etapie wojewódzkim. 

Wszystkie członkinie Koła Gospodyń w Sworzycach obdarzone są różnymi talentami. Większość z nas doskonale gotuje, Panie znają także nowoczesne techniki podawania potraw. Inne piszą wiersze, oczywiście o naszej miejscowości i o nas samych - opowiada Pani Justyna i cytuje jeden z nich. 

Sworzyce, Sworzyce to wieś nad wioskami
Od niedawna słynie super dziewczynami

Justyna, Justyna to fajna dziewczyna
Założyła koło i działa wokoło

Oczywiście Anka i Grażynka
Pomaga Irenka gotować wspaniałe cudeńka...

Nasze spotkania w remie OSP przed pandemią były dosyć cykliczne - zwykle co druga sobota miesiąca bądź piątek i sobota. Zawsze zaczynałyśmy nasze spotkanie od przygotowywania potraw, potem był wspólny posiłek i długie pogawędki, aż nieraz do białego rana. Trudno było się rozejść, w niektórych momentach tyle miałyśmy przecież do pogadania, a tematów nie brakowało i do dnia dzisiejszego nie brakuje. Dziewczyny na hasło spotkania w remizie były zawsze gotowe i zwarte. Nie było nigdy tak, że ktoś powiedział, że nie ma czasu. I co bardzo mnie cieszy, że panie zawsze umiały dzielić się pracą podczas spotkań: jedne gotowały, inne w tym czasie sprzątały remizę, a inne szykowały wystrój stołów do wspólnego biesiadowania. Razem plotłyśmy również wieniec na dożynki powiatowe i kościelne. I wtedy nasze spotkania odbywały się codziennie - z dumą opowiada o swoich koleżankach Pani Justyna. 

Od kiedy mamy restrykcje epidemiczne nasze spotkania wygasły, ale tylko w remizie. Natomiast my jesteśmy cały czas ze sobą w ścisłym kontakcie telefonicznym. Również rozmawiamy ze sobą on-line poprzez komunikatory, skype. Jesteśmy prywatnie wyposażone w sprzęt komputerowy i praktycznie co drugi dzień o godzinie 21.00 rozpoczynamy sesje online, gdzie każda siebie widzi. Mamy koordynatora prowadzącego spotkania online, dźwięk i kamery ustawione i rozpoczynamy. I muszę się pochwalić, iż raz w miesiącu równocześnie gotujemy, widząc się w kamerce na ekranie monitora. Ustalamy, co mamy gotować bądź piec i wykonujemy to razem obserwując się i doradzając sobie nawzajem. Ale już nie możemy doczekać się normalności, gdzie razem usiądziemy porozmawiamy, bo bardzo nam tego brakuje. 

Wszystkie panie, oprócz mnie, pochodzą z jednej wsi - mówi Pani Justyna. To rodowite mieszkanki sołectwa Sworzyce. Znają się od dziecka i wszyscy je znają. Więc nasze koło to taka atrakcja we wsi, na której dotąd było cicho i spokojnie. Raczej jesteśmy postrzegane pozytywnie. Jest nas wszędzie pełno. Nasz sołtys jest bardzo zadowolony z naszej działalności, a my zawsze możemy na niego liczyć. 

Najważniejszą rzeczą jest to, że Panie umieją ze sobą rozmawiać i budują więź na długie lata. Nie ma między nami kłótni i nieporozumień ani obrażania jedna na drugą. Świetnie ze sobą się dogadujemy, a nasza aktywność do działania oraz chęć jest najcenniejsza. 

Mamy wiele planów i marzeń, które chciałybyśmy zrealizować wspólnie. A przede wszystkim spotkać się we własnym gronie w naszej remizie. Zdobyć wymaganą liczbę punktów w projekcie i w jego ramach zorganizować spotkanie kół z Ukrainy i Czech - zdradza Pani Justyna.

A na koniec kulinarna niespodzianka :-) „Goły” po Sworsku w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Sworzycach .

„Goły”, czyli kluski ziemniaczane z mięsem inaczej kartacze czy pyzy to dobry pomysł na obiad, ale bardzo pracochłonny. Myślę, że jak jest czas, to warto je zrobić, bo są po prostu przepyszne. Nawet na drugi dzień są super, tylko trzeba je pokroić na plasterki i obsmażyć na patelni - zachęca Pani Justyna.


Składniki:
    • 15 ziemniaków surowych
    • 5 ziemniaków ugotowanych
    • 1 mała cebula
    • sól
    •  mąka ziemniaczana
    
Nadzienie:
    • 500g mielonego mięsa
    • 1 jajko
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 cebula
    • masełko do smażenia cebuli  

Dodatkowo:
    • tłuszczyk do polania
    • 1-2 cebule
    • boczek wędzony
    • olej do smażenia


Proces przygotowania „GOŁÓW” po Sworsku

  1. Przygotowanie mięsa – na rozgrzanej patelni z masełkiem obsmażyć cebulę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak już się zarumieni, dodać do mielonego mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Dodać jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na bok. Na tej samej patelni z odrobiną oleju smażyć pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i cebulę. Smażyć na małym ogniu aż boczek będzie przesmażony, a cebulka miękka i lekko brązowa.
  2. Ugotować 5 ziemniaków w skórkach, potem je obrać i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki oskrobać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub za pomocą malaksera (ale starte na tarce ręcznie smakują lepiej), dodać jedną małą cebulę. 
  3. Ziemniaki odcisnąć za pomocą szmatki lub gazy, płyn zachować. Po chwili powinna oddzielić się skrobia, którą później dodamy do masy ziemniaczanej.
  4. Ziemniaki ugotowane i surowe wymieszać razem, dodać skrobię, posolić. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na kopytka, powinna się ładnie łączyć. To wszystko zależy od ziemniaków, jeżeli masa jest za rzadka, trzeba dodać mąki ziemniaczanej.
  5. Formować kule wielkości jabłka wystarczy je spłaszczyć, nałożyć farsz do środka i zawinąć

Farsz musi być całkowicie zakryty, formować podłużne pyzy. W dużym garnku zagotować wodę z solą, dodać trochę tłuszczu od smażenia boczku i cebuli. Jak woda już się gotuje, dodać kluski. Gotować 30 minut. Wyjąć kartacze, polać mieszanką tłuszczu i boczku oraz cebulki.

Bardzo pyszny obiadek, polecamy i życzymy smacznego!!!

Zapraszamy również do odwiedzania KGW w Sworzycach na ich stronie Facebook.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO