Zwykła cebula w niezwykłych daniach – sprawdź te przepisy!
Opublikowano 21.11.2020 r.
Cebula potrafi doprowadzić nas do łez… ale czym byłaby kuchnia bez tego wyjątkowego warzywa. Dziś polecamy Wam przepisy na bardziej i mniej znane dania z cebulą w roli głównej.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- ¾ szkl. białego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
- bagietka + starty żółty ser
|
Sposób przygotowania: w garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się skarmelizuje. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewamy wino, a po kilku minutach bulion – gotujemy aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną suszonego tymianku. Zupę podajemy z grzankami. Pokrojoną bagietkę oprószamy startym serem i zapiekamy w piekarniku (200 st. C).
|
Tarta cebulowa
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 6 cebul
- 150 ml kwaśniej śmietany 18%
- 2 jaja
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
|
Sposób przygotowania: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy je na formę do tarty. Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na maśle. Wystudzoną wykładamy na ciasto. Posypujemy startym na tarce żółtym serem. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ser. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut.
|
Cebula faszerowana mięsem mielonym
Składniki:
- 6 cebul
- 300 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 namoczona w wodzie kajzerka
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
|
Sposób przygotowania: cebule obieramy, odcinamy wierzch, gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-4 min. Następnie delikatnie wydrążamy z nich środek. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę, jajko i pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy cebule. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50-60 minut.
|
Krążki cebulowe
Składniki:
- 2 duże cebule
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- olej do smażenia
|
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry rozdzielamy na tzw. krążki. W misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką, mleko i jajka. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni olej. Krążki cebuli maczamy w cieście i nakładamy
na bardzo rozgrzany olej. Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
|
Życzymy udanego odkrywania cebulowych smaków :-)
|
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Dlaczego warto jeść czosnek i cebulę? |
| Nietypowe kiszonki najlepsze na odporność - wypróbuj przepisy! |
| Kuchnia zero waste - te dania Cię zaskoczą! |
| Winogrono w kuchni - domowe wino, sałatki i pyszne dania |