KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
21 listopada 2020

Zwykła cebula w niezwykłych daniach – sprawdź te przepisy!

Cebula potrafi doprowadzić nas do łez… ale czym byłaby kuchnia bez tego wyjątkowego warzywa. Dziś polecamy Wam przepisy na bardziej i mniej znane dania z cebulą w roli głównej. 

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ¾ szkl. białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
  • bagietka + starty żółty ser

 

Sposób przygotowania: w garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się skarmelizuje. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewamy wino, a po kilku minutach bulion – gotujemy aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną suszonego tymianku. Zupę podajemy z grzankami. Pokrojoną bagietkę oprószamy startym serem i zapiekamy w piekarniku (200 st. C). 

 


Tarta cebulowa

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej 
  • 100 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  •  ½ łyżeczki soli 

Składniki na farsz:

  • 6 cebul
  • 150 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy je na formę do tarty. Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na maśle. Wystudzoną wykładamy na ciasto. Posypujemy startym na tarce żółtym serem. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ser. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut.

 

Cebula faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 6 cebul
  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w wodzie kajzerka
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania: cebule obieramy, odcinamy wierzch, gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-4 min. Następnie delikatnie wydrążamy z nich środek. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę, jajko i pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy cebule. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50-60 minut.

 

Krążki cebulowe 

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki
  • 1 jajko 
  • pół szklanki mleka
  • olej do smażenia 

 

Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry rozdzielamy na tzw. krążki.  W misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką, mleko i jajka. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni olej. Krążki cebuli maczamy w cieście i nakładamy 
na bardzo rozgrzany olej. Smażymy po obu stronach na złoty kolor. 

Życzymy udanego odkrywania cebulowych smaków :-)
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione