KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
6 stycznia 2021

Czekolada - zdrowa czy nie?

Tuczy, zawiera dużo cukru – czytamy w jednym miejscu. Pozytywnie działa na pracę serca, wyzwala endorfiny, a nawet może pomóc w profilaktyce raka – czytamy gdzieś indziej… Jak to jest z tą czekoladą? Zdrowa czy nie?

Każda tabliczka zdrowa?

Aby mówić o czekoladzie w kontekście zdrowia, warto pamiętać, że na rynku dostępne jest ich ogromne bogactwo. Tabliczki kupić możemy w najróżniejszych cenach, rozmiarach i smakach. O właściwościach zdrowotnych raczej nie powinno mówić się w przypadku dosładzanych czekolad mlecznych czy też czekolad z nadzieniem. To pyszne produkty deserowe, ale twierdzenia o ich zdrowotności są zazwyczaj naciągane. Co więcej duża ilość cukru, która dodawana jest do takich produktów może być jedną z przyczyn otyłości. Poza tym takie czekolady jak czekolada w tabliczkach zawierają wiele substancji dodatkowych i wzbogacających – ich walory zdrowotne są bardzo wątpliwe.

O gorzkiej czekoladzie

Znacznie zdrowsza jest czekolada gorzka, którą nie każdy lubi. Dobre, wysokoprocentowe, czekolady gorzkie zazwyczaj są stosunkowo drogie. Tabliczka może kosztować nawet około 10 złotych. Nie jest też wcale przesadnie łatwo je znaleźć bo wiele sklepów nie wprowadza gorzkich czekolad do oferty ze względu na małe zainteresowanie.

Czekolada surowa…co to znaczy?

Nie bez znaczenia na zdrowotną wartość czekolady ma także sposób jej wytwarzania. Miażdżąca większość czekolad dostępnych na rynku (zarówno gorzkich jak i smakowych) wytwarzana jest tzw. metodą holenderską, w której wykorzystywane są wysokie temperatury – one niestety powodują zanikanie właściwości zdrowotnych zawartych w surowym ziarnie kakaowca a to do nich nawiązuje się zazwyczaj mówiąc o tym, że czekolada jest zdrowa. Surowe, ręcznie wyrabiane tabliczki czekolad (czasem pochodzi ono dodatkowo z upraw ekologicznych) pojawiają się na polskim rynku bardzo nieśmiało. Są drogie, ale dopiero w ich przypadku możemy mówić o czekoladzie, która jest zdrowa w pełnym tego słowa znaczeniu. Zawiera magnez, ma właściwości antyoksydacyjne (lepsze niż wino czy borówki), fosfor (tzw. pierwiastek młodości). Warto poszukać i znaleźć „zdrową” słodkość, która wzmocni nasz organizm.

A jak zrobić samodzielnie domową tabliczkę czekolady? Przepis TUTAJ.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione