KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
27 listopada 2020

Andrzejkowe ciasteczka – proste i sprawdzone przepisy

Z okazji zbliżających się andrzejek polecamy Wam 3 sprawdzone przepisy na pyszne ciasteczka. Już samo ich wykonanie to świetna zabawa dla całej rodziny!

Ciasteczka andrzejkowe z niespodzianką

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju

Do przesianej przez sito mąki dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Wybijamy jajka, wlewamy wodę i olej. Wyrabiamy ciasto rękoma, odstawiamy na kwadrans. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy krążki. Do środka można włożyć karteczki z sentencją czy wróżbą andrzejkową. Zlepiamy tak, jak pierogi, lekko wyginamy. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu możemy je dowolnie udekorować.

 

Imprezowe ciasteczka wg przepisu KGW Swojaki

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem lub marmolada

Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć lub dobrze roztrzepać z cukrem pudrem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki, po czym rozwałkować i wycinać ciasteczka (połowa całych kółek, a druga połowa krążków z dziurką). Piec 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasteczka sklejamy marmoladą (smarujemy marmoladą całe kółko, na które kładziemy krążek z dziurką). 

 

Ciasteczka dyniowe z kremem

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Do miski dodajemy wszystkie składniki suche, czyli łączymy w niej mąkę, sodę, cynamon i cukier. Dodajemy purée z dyni i olej i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kroimy pół kostki czekolady w drobną kostkę lub ścieramy ją na tarce. Na wcześniej przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy łyżką ciasto — formułując okrągłe ciasteczka. Pieczemy je około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu ciasteczek przygotowujemy krem. Łączymy w misce wszystkie składniki i mieszamy. Smarujemy nim ciasteczka.

 

Andrzejkowy wieczór z takimi pysznościami będzie z pewnością bardzo udany :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione