Polska największym unijnym producentem buraków ćwikłowych
Burak ćwikłowy jest chętnie spożywany w Polsce. Warzywo to jest powszechnie cenione za swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Burak ćwikłowy jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne. Zawarte w nim sole mineralne działają odkwaszająco. Z uwagi na trwałość przechowalniczą może być spożywany w stanie świeżym prawie przez cały rok. – Burak ćwikłowy jest cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie w przemyśle przetwórczym do produkcji suszu, mrożonek, różnego rodzaju konserw, ćwikły oraz soków pitnych i zagęszczonych, a ostatnio w coraz większym stopniu – do produkcji naturalnych barwników – wyjaśnia Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Marcin Wroński informuje, że sprzedaż zagraniczna świeżych buraków ćwikłowych jest stosunkowo niewielka. W ostatnich pięciu latach eksport buraków kształtował się w przedziale 16–25 tys. ton, co stanowiło średnio 7% ich zbiorów w Polsce. Wartość eksportu wynosiła od 7 mln EUR do 14 mln EUR.
W 2019 r. buraki ćwikłowe sprzedawano głównie na rynku UE (16 tys. ton, 88% wolumenu eksportu), przede wszystkim na Słowację (4,3 tys. ton, 24% udziału), do Czech (3,6 tys. ton, 20%) oraz Rumunii (2,3 tys. ton, 13%). Znaczącym odbiorcą buraków ćwikłowych spośród krajów trzecich była Ukraina (1,8 tys. ton, 10% wolumenu eksportu).
źródło: KOWR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|