KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2 grudnia 2020

Mleko roślinne – czy warto je pić?

Czy mleka roślinne to dobre rozwiązanie wyłącznie dla osób, które nie tolerują laktozy? Jakie mają właściwości? Czy są źródłem wapnia? Na rynku istnieje wiele rodzajów napojów mlecznych, m.in. migdałowe, owsiane czy sojowe. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Mleka roślinne to bardzo smaczna i zdrowa alternatywa dla mleka krowiego. Są doskonałym napojem same w sobie, a także świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Kupując taki produkt, należy jednak zwrócić uwagę, aby był naturalny, bez dodatku aromatu czy cukru. Poszczególne rodzaje mleka roślinnego różnią się zawartością mikro- i makroelementów. 

Jak powstaje mleko roślinne?

Mleka roślinne powstają na skutek moczenia i rozdrabniania wybranych nasiona oraz pestki. Następnie otrzymany wywar poddaje się odpowiedniej obróbce, często wzbogacając ich skład o wapń oraz witaminy.  

Mleko sojowe 

Zawiera najwięcej białka spośród innych roślinnych napojów. Na sklepowych półkach znajdziemy mleka sojowe w różnych smakach, dodatkowo wzbogacone w wapń. W swoim składzie posiadają także żelazo, potas, magnez i witaminy z grupy B. Podczas wybierania produktu, zwróćmy uwagę, aby nie zwierał dodatku tłuszczu, cukru i nie był wyprodukowany na bazie soi modyfikowanej genetycznie.

Mleko owsiane

Jest bogate w błonnik, kwas foliowy i wapń. Posiada mało tłuszczu, ale zawiera zbliżoną do mleka krowiego ilość węglowodanów. Poza tym jest źródłem cennego beta-glukanu - rodzaju błonnika pokarmowego, które obniża poziom cholesterolu.

Mleko ryżowe 

To napój zawierający więcej węglowodanów niż inne mleka roślinne. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny. Produkt jest źródłem manganu, selenu oraz witamin z grupy B. Często jest też wzbogacany w witaminę A i D.

Mleko kokosowe

Posiada dużą ilość błonnika, witaminy E, C oraz witamin z grupy B. Ze względu na dużą zawartość tłuszczów, jest napojem kalorycznym. 

Mleko migdałowe

Jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu, wapnia i potasu. Mleko z migdałów ma mało kalorii, a także jest polecane na dolegliwości układu pokarmowego. Posiada jednak niską zawartość białka.

Napój roślinny to świetna alternatywa dla mleka krowiego. Jest ciekawym smakowo dodatkiem do kawy cz herbaty. Może stanowić również bazę deserów, owsianek, koktajli, a nawet dań obiadowych.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione