Jakie owoce jemy jesienią? Jabłka, banany i pomarańcze...
Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH warzywa i owoce powinny stanowić około 50% naszego codziennego pożywienia. Jak wynika z badań, tak je zaledwie co piąty Polak, (18%). Niestety, wielu z nas zamiast polskich owoców wybiera te zagraniczne.
- W listopadzie ponownie jabłka cieszyły się największą popularnością pośród wszystkich owoców. Spożywało je 90% Polaków, w tym przynajmniej 4-5 razy w ostatnim tygodniu 28% - informuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. - Na drugim miejscu znalazły się banany (69%), a na trzecim pomarańcze (51%). Codziennie pierwszy z tych owoców spożywało jedynie 2% badanych, natomiast pomarańcze 1%.
Inne owoce okazały się mniej popularne, np. gruszki w tygodniu poprzedzającym badanie jadło 42% respondentów, a śliwki 33%.
Nieco lepiej jest z warzywami, choć - wiadomo - późną jesienią wyboru nie ma.
- Top trzy wśród warzyw to ziemniaki (97%), pomidory (93%) oraz cebula (89%). Przy czym odpowiednio 17%, 9% i 5% respondentów spożywało je codziennie - informują producenci. - Na stołach Polaków pojawiały się także marchew (88%), ogórki (81%), kapusta (67%) oraz papryka (63%). Marchew codziennie jadło 6% respondentów, ogórki 2%, kapustę mniej niż co setny, natomiast paprykę 1%.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|