KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Grudzień pachnący pomarańczą - wypróbuj nasze świąteczne przepisy!

Opublikowano 13.12.2020 r.
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas dla całej rodziny. Grudzień, to miesiąc magiczny. Zbliżające się święta, mróz, krzątanina w kuchni. W domu pachnie, grzybami, piernikiem i pomarańczą. Polska wieczerza wigilijna ma długą tradycję, a królujące na niej potrawy nie zmieniają się od lat. Ryby, pierogi, uszka z barszczem, kutia czy piernik są powszechnie znane i lubiane. Czasem jednak, by sięgnąć ideału i przygotować dania jak za dawnych lat, trzeba mieć dobry sprawdzony przepis. 


Wigilijny kompot z suszu 

Składniki: ½ kg suszonych śliwek, 200 g suszonych moreli, 1 pomarańcza, ½ cytryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 l wody.

Przygotowanie: śliwki, pomarańcze i morele zalać wodą i wstawić do gotowania. Cytrynę umyć i wyparzyć wrzątkiem, pokroić w grube plastry i dodać do owoców. Dodać przyprawy. Gotować wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu odcedzić owoce i osłodzić kompot miodem. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.


Śledź marynowany w pomarańczach


Składniki: 10–12 szt. śledzia w słonej zalewie, 200 ml octu winnego, laska cynamonu, 1 łyżka miodu, kilka szt. goździków, 400 ml soku z pomarańczy, 2 cm kawałek imbir, 1 szt. chilli, 1 mała marchew.

Wykonanie: śledzie wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Zagotować sok z pomarańczy z posiekanym imbirem, cynamonem, goździkami. Zredukować o 1/3. Ocet zagotować z łyżką miodu i zredukować trochę. Połączyć ocet z sokiem pomarańczowym, wrzucić posiekane chilli oraz pokrojoną w zapałki marchewkę i już nie gotować. Śledzie włożyć do słoika i zalać wystudzoną marynatą. Wstawić do lodówki na 2–3 dni, a potem jeść z razowym chlebem posmarowanym powidłami.

 

Śledzie korzenne z pomarańczą

Składniki: 20 dag płatów śledziowych w oleju (5–6 sztuk), 1/4 szklanki oleju, 2 pomarańcze, 2 łyżki octu, 5 goździków, ½ łyżeczki przyprawy do piernika, drobno mielony czarny pieprz.

Wykonanie: śledzie pokroić na kawałki ok. 2 cm szerokości. Przełożyć do miski. Pomarańcze umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Każdą cząstkę wyfiletować, czyli pozbyć się błonek.Olej wymieszać z octem. Doprawić przyprawą do piernika i pieprzem. Do śledzi dodać cząstki pomarańczy i goździki. Wlać olej z octem i wymieszać. Śledzie przełożyć do słoiczków i wstawić do lodówki. Będą gotowe po 2–3 dniach. Podawać na wigilijną kolację lub inne święta z ulubionym pieczywem. 


Dorsz w pomarańczach z imbirem i sosem sojowym, z płatkami migdałów i kolendrą

Składniki: 4 filety dorsza (soli lub tilapii), po około 200–250 g na porcję, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku z dodatkiem chilli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, starte na tarce o drobnych oczkach, 3–4 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru, wyciśnięty sok z dużej pomarańczy z kawałkami miąższu i tarta skórka (tylko pomarańczowa część), 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni, ½ szklanki liści świeżej kolendry.

Wykonanie: filety opłukać, osuszyć, posypać świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku. Rozgrzać dobrze patelnię, dodać oliwę z oliwek i rozprowadzić ją po całej patelni. Ułożyć filety skórką do dołu i smażyć przez około 2 minuty. Dodać czosnek, imbir i skórkę pomarańczową, następnie przełożyć rybę na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sok z pomarańczy i gotować jeszcze przez około 1 minutę aż powstały sos zredukuje się. Skropić sosem sojowym i posypać płatkami migdałów. Filety położyć na podgrzane talerze i posypać obficie świeżą kolendrą. 

 

Sernik świąteczny z ciasteczkami korzennymi i pomarańczami


Składniki na spód: 200 g ciasteczek korzennych (np. Ikea, Tago, Domowe), 50 g masła.
Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu sernikowego, 200 g cukru, 30 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru wanilinowego, 200 g śmietanki 30%, 3 jajka.


Wierzch: 3 pomarańcze, 1 jabłko, szczypta cynamonu, 4 łyżki cukru, 1 łyżka galaretki pomarańczowej lub ½ łyżki żelatyny spożywczej lub 1 czubata łyżeczka agaru, ciasteczka korzenne do dekoracji + 2 kosteczki czekolady (np. białej) do przytwierdzenia.

Wykonanie/spód: ciasteczka rozdrobnić w melakserze na proszek, dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dno wyłożyć ciasteczka i uklepać. Wstawić do lodówki.


Masa serowa: piekarnik nagrzać do 180°C. Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, ok. 1/3 ilości cukru oraz całą mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2–3 minuty. Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy oraz resztę cukru i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wylać na spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Obok tortownicy postawić małą keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości. Zamknąć piekarnik i piec przez ok. 1 godzinę. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik. Dla najlepszych efektów po ostudzeniu schłodzić sernik w lodówce.
Wierzch: pomarańcze obrać ze skórki (pomarańczowej i białej części pod skórką), pokroić w kosteczkę                                 i włożyć do garnka. Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka. Wsypać cukier i cynamon, wymieszać, zagotować. Gotować przez około 4 minuty, co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać galaretkę w proszku lub żelatynę i mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić do ostudzenia, zgęstnienia i usztywnienia. Owoce wyłożyć na wierzch sernika, boki można obłożyć ciasteczkami przytwierdzonymi na odrobinę roztopionej czekolady. W środek powkładać kilka ciasteczek.

Pomarańczowe pierniczki

 

Składniki: ok. 220 g masła w temperaturze pokojowej, 150 g cukru, 550 g mąki pszennej, 60 g miodu, 1 jajko, 60 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2½ łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżki startej skórki z pomarańczy.

Wykonanie: zmiksować masło i cukier. Jajko rozdzielić i dodać najpierw żółtko, a później białko. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i miód, na samym końcu sok. W misce wymieszać mąkę, sodę, przyprawę i powoli dodać do masy. Całość wymieszać aż do uzyskania jednolitej, odrobinę grudkowatej konsystencji. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrobić. Następnie rozwałkować i wycinać wybrane przez nas kształty. Pierniki z pomarańczą piec w 190°C ok. 10 minut.

Gotowe pierniczki podawać same, z lukrem lub ozdobione w wybrany przez nas sposób.

Już czujemy ten zapach świąt :-)

 

 
Aleksandra Gniwecka  
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO