KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Polska liderem produkcji karpia w UE

Opublikowano 10.12.2020 r.
Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez karpia na wigilijnym stole. Co ciekawe, jesteśmy też największym producentem karpia w Europie. W gospodarstwach rybackich trwają właśnie odłowy.

Masa karpia handlowego wynosi około 1,8 do 2,5 kg i hoduje się go zazwyczaj przez 3 lata, dokarmiając zbożem. Istnieje możliwość skrócenia czasu produkcji aż o 1/3 – z trzech do dwóch lat. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu w żywieniu wysoko wydajnych mieszanek paszowych. Charakteryzują się one niskimi (pożądanymi) współczynnikami pokarmowymi i przyspieszają średnio o 25% tempo wzrostu ryb. 

Rynek konsumpcyjny karpia w Polsce szacowany jest na około 21 000 ton. 

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na walory smakowe mięsa karpia jest żywienie. W rybactwie stawowym żywienie, to dostarczanie rybom paszy wyprodukowanej poza środowiskiem wodnym. Taki materiał paszowy jest podstawą podnoszenia produkcji stosowaną w zbiornikach spuszczalnych ze względu na zwiększanie tą drogą koncentracji składników pokarmowych w diecie ryb.  

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO