Polska liderem produkcji karpia w UE
Masa karpia handlowego wynosi około 1,8 do 2,5 kg i hoduje się go zazwyczaj przez 3 lata, dokarmiając zbożem. Istnieje możliwość skrócenia czasu produkcji aż o 1/3 – z trzech do dwóch lat. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu w żywieniu wysoko wydajnych mieszanek paszowych. Charakteryzują się one niskimi (pożądanymi) współczynnikami pokarmowymi i przyspieszają średnio o 25% tempo wzrostu ryb.
Rynek konsumpcyjny karpia w Polsce szacowany jest na około 21 000 ton.
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na walory smakowe mięsa karpia jest żywienie. W rybactwie stawowym żywienie, to dostarczanie rybom paszy wyprodukowanej poza środowiskiem wodnym. Taki materiał paszowy jest podstawą podnoszenia produkcji stosowaną w zbiornikach spuszczalnych ze względu na zwiększanie tą drogą koncentracji składników pokarmowych w diecie ryb.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|