KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Gastronomia nie pracuje - rolnik nie ma gdzie sprzedać produkcji

Opublikowano 13.12.2020 r.
Choć w rolnictwie obostrzeń związanych z pandemią Covid-19 praktycznie nie ma, to jednak zamknięcie takich działów gospodarki jak restauracje czy stołówki powoduje, że producenci rolni nie mają gdzie sprzedać drobiu, mięsa wieprzowego, a nawet ziemniaków czy owoców. 

Sprawę zauważyła Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego.

Przez pandemię rząd ograniczył działalność restauracji, stołówek czyli głównych odbiorców, którym rolnicy sprzedawali swoje produkty.  Obecnie jak rolnikowi uda się cokolwiek sprzedać to uzyskuje cenę poniżej kosztów produkcji - informuje Bronisław Węglewski, prezes izby Rolniczej Województwa Łódzkiego. - Rolnicy pozaciągali kredyty na rozwój gospodarstw. Mają trudności ze spłatą rat  kredytów. 

Problem dotyczy nie tylko ziemniaków, jabłek czy marchwi. Zdaniem samorządu rolniczego, zamknięcie gastronomii powoduje także drastyczny spadek cen drobiu.

Ceny skupu kurcząt, brojlerów i indyków spadły drastycznie i są najniższe od 10 lat, a koszty produkcji od września cały czas szybują w górę. Oferowane obecnie przez ubojnie ceny są znacznie poniżej kosztów produkcji - dodaje prezes Węglewski. - Na dodatek mamy rekordowo wysokie ceny zbóż, śruty sojowej i tłuszczy. Cena za dostarczone do skupu kurczaki i brojlery wynosi: od 1,80 do 2,30 zł/kg. Wprowadzone obostrzenia związane z COVID-19 spowodowały, że sektor hotelarsko - restauracyjny w Europie zamknięto, a w efekcie natychmiastowo ograniczono eksport polskiego drobiu.

Nieopłacalna jest także produkcja trzody chlewnej. Rolnicy także w dużej częsci zdają sobie sprawę, że zamknięte placówki gastronomiczne powodują jeszcze większy spadek opłacalności produkcji trzody chlewnej. W tej chwili ocenia się, że do sprzedawanej w skupie sztuki żywca rolnik dokłada średnio około 100 złotych - oznacza to, że koszt wykarmienia i utrzymania zwierzęcia jest o 100 złotych większy, niż kwota, którą można otrzymać za odstawioną sztukę.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO