Zapomniane potrawy wigilijne - niech zagoszczą na świątecznym stole!

Świeże śledzie smażone w cieście
Składniki:
- 4 filety śledziowe,
- 1 szklanka mleka,
- 15 dag mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka masła,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Wykonanie: stopić masło, gdy lekko ostygnie, dodać do mleka, a następnie połączyć z mąką i jajkami oraz dużą szczyptą soli i odrobiną pieprzu; mieszać do powstania ciasta o konsystencji gęstej śmietany; filety przekroić wzdłuż na pół; na patelni rozgrzać olej (odrobina wlanego ciasta powinna skwierczeć); kawałki ryby zanurzyć w cieście i smażyć do zrumienienia z obu stron.
Siemieniucha lub siemieniatka
Zupa z siemienia konopnego (obecnie nasiona można kupić w sklepie ze zdrową żywnością)
Składniki:
- 250 g łuskanych nasion konopi,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 150 ml słodkiej śmietany,
- sól, pieprz
Przygotowanie: cebulę pokroić, podsmażyć na maśle w garnku, zalać 2 l wody, dodać siemię konopne, gotować kilka minut, aż nasiona zmiękną; do śmietany dodać mąkę, wymieszać, całość wlać do garnka, doprawić solą i pieprzem; gotować jeszcze chwilę, zmiksować blenderem; podawać z kaszą gryczaną lub jaglaną.
Ciekawostka! W minionych czasach, kiedy nie było łuskanych nasion konopnych oraz blendera, zupę przygotowywano kilka godzin, ponieważ przecierano ją przez sito o różnej wielości oczek – od największych do najmniejszych, aby pozbyć się łusek i uzyskać jednolitą gładką masę.
Zupa migdałowa
Składniki:
- 25 dag migdałów,
- 1,5 l mleka,
- 10 łyżek ugotowanego na sypko ryżu z odrobiną cynamonu,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub laska wanilii,
- cukier do smaku
Wykonanie: migdały sparzyć i obrać z łupinek, 10 sztuk odłożyć, resztę dokładnie osuszyć, zemleć lub zetrzeć zakraplając mlekiem lub wodą, by zapobiec wydzielaniu się oleju, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 15 minut; na talerze włożyć ryż (np. po 2 łyżki na osobę) i zalać mlekiem migdałowym; odłożone migdały grubo posiekać i wrzucić
do zupy; można je również podprażyć na suchej patelni i opcjonalnie dodać rodzynki; zupa smakuje i na ciepło, i na zimno.
Kisiel owsiany (przepis I wg starej receptury)
Składniki:
- 1 kg zmielonych ziaren owsa,
- 2,5 l wody,
- kromka lub skórka chleba razowego
Wykonanie: zmielony owies zalać ciepłą wodą i odstawić; następnego dnia dodać pokruszony chleb razowy i pozostawić na jeszcze jedną noc; rano przecedzić przez sito, żeby pozbyć się łusek i gotować, aż powstanie gęsta legumina; można go podawać z sokiem żurawinowym.
Jeśli kisiel nie jest przygotowywany jako danie wigilijne, można go okrasić cebulką lub skwarkami, można też dodać czosnek.
Przepis II
Wykonanie: 1 kg mąki zaparzyć najpierw w 2 litrach wrzątku, odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin, a dopiero potem dolać jeszcze 0,5 litra ciepłej wody i przecedzić przez sito; następnie masę gotować około 20-30 minut, ciągle mieszając; kisiel wlać do miski i odstawić w zimne miejsce do stężenia.
Zanim jednak zaczniemy rozkoszować się specyficznymi postnymi smakami, dzielimy się opłatkiem i składamy sobie z serca płynące życzenia. Tak było, jest i niech tak pozostanie!
![]() |
Agata Kieremkampt
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|