KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Zapomniane potrawy wigilijne - niech zagoszczą na świątecznym stole!

Opublikowano 19.12.2020 r.
Współczesny nastawiony na nowoczesność i innowacje świat coraz częściej wpływa też na nasze wigilijne i świąteczne menu. Warto więc przypomnieć zapomniane przepisy kulinarne, które stać się mogą nie tylko daniem wigilijnym, ale też pretekstem do rozmów i wspomnień. Mogą też być inspiracją do podjęcia działań, aby ocalić od zapomnienia tradycję naszej wsi, talenty i dawne potrawy.

Świeże śledzie smażone w cieście

Składniki:

  • 4 filety śledziowe,
  • 1 szklanka mleka,
  • 15 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Wykonanie: stopić masło, gdy lekko ostygnie, dodać do mleka, a następnie połączyć z mąką i jajkami oraz dużą szczyptą soli i odrobiną pieprzu; mieszać do powstania ciasta o konsystencji gęstej śmietany; filety przekroić wzdłuż na pół; na patelni rozgrzać olej (odrobina wlanego ciasta powinna skwierczeć); kawałki ryby zanurzyć w cieście i smażyć do zrumienienia z obu stron.

 

Siemieniucha lub siemieniatka

Zupa z siemienia konopnego (obecnie nasiona można kupić w sklepie ze zdrową żywnością)

Składniki:

  • 250 g łuskanych nasion konopi,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 150 ml słodkiej śmietany,
  • sól, pieprz

Przygotowanie: cebulę pokroić, podsmażyć na maśle w garnku, zalać 2 l wody, dodać siemię konopne, gotować kilka minut, aż nasiona zmiękną; do śmietany dodać mąkę, wymieszać, całość wlać do garnka, doprawić solą i pieprzem; gotować jeszcze chwilę, zmiksować blenderem; podawać z kaszą gryczaną lub jaglaną.

Ciekawostka! W minionych czasach, kiedy nie było łuskanych nasion konopnych oraz blendera, zupę przygotowywano kilka godzin, ponieważ przecierano ją przez sito o różnej wielości oczek – od największych do najmniejszych, aby pozbyć się łusek i uzyskać jednolitą gładką masę.

 

Zupa migdałowa

Składniki:

  • 25 dag migdałów,
  • 1,5 l mleka,
  • 10 łyżek ugotowanego na sypko ryżu z odrobiną cynamonu,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub laska wanilii,
  • cukier do smaku

Wykonanie: migdały sparzyć i obrać z łupinek, 10 sztuk odłożyć, resztę dokładnie osuszyć, zemleć lub zetrzeć zakraplając mlekiem lub wodą, by zapobiec wydzielaniu się oleju, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 15 minut; na talerze włożyć ryż (np. po 2 łyżki na osobę) i zalać mlekiem migdałowym; odłożone migdały grubo posiekać i wrzucić
do zupy; można je również podprażyć na suchej patelni i opcjonalnie dodać rodzynki; zupa smakuje i na ciepło, i na zimno.

 

Kisiel owsiany (przepis I wg starej receptury)

Składniki:

  • 1 kg zmielonych ziaren owsa,
  • 2,5 l wody,
  • kromka lub skórka chleba razowego

Wykonanie: zmielony owies zalać ciepłą wodą i odstawić; następnego dnia dodać pokruszony chleb razowy i pozostawić na jeszcze jedną noc; rano przecedzić przez sito, żeby pozbyć się łusek i gotować, aż powstanie gęsta legumina; można go podawać z sokiem żurawinowym.

Jeśli kisiel nie jest przygotowywany jako danie wigilijne, można go okrasić cebulką lub skwarkami, można też dodać czosnek.

Przepis II

Wykonanie: 1 kg mąki zaparzyć najpierw w 2 litrach wrzątku, odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin, a dopiero potem dolać jeszcze 0,5 litra ciepłej wody i przecedzić przez sito; następnie masę gotować około 20-30 minut, ciągle mieszając; kisiel wlać do miski i odstawić w zimne miejsce do stężenia.

 

Zanim jednak zaczniemy rozkoszować się specyficznymi postnymi smakami, dzielimy się opłatkiem i składamy sobie z serca płynące życzenia. Tak było, jest i niech tak pozostanie!

 

kontakt1.jpg Agata Kieremkampt
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO