Świąteczny obiad inny niż zwykle - poznaj nasze propozycje!

Filety z dorsza zapiekane z brokułami oraz sosem cytrynowym
Składniki:
• 12 filetów z dorsza bez skóry
• 2 duże brokuły
• natka koperku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz cytrynowy
• 4 łyżki masła
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1,5 szklanki rosołu
• 1 szklanka śmietanki 30%
• 2 cytryny
• 2 łyżeczki cukru
• gałka muszkatołowa
• sól i pieprz
Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki, umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, posypać solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem, skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim filety z dorsza i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotować brokuły w osolonym wrzątku. W rondelku przygotować sos. Powstanie, po roztopieniu masła, dodaniu mąki, a następnie zagęszczeniu sosu śmietanką. Sos doprawić sokiem z cytryn, cukrem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Flety z dorsza ułożyć na talerzach z kilkoma różyczkami brokuła, polać sosem i gotowe.
Schab w kapuście
Składniki:
• 3 kg schabu bez kości
• 2 kg kiszonej kapusty
• 300 g grzybów leśnych
• 2,5 szklanki bulionu
• 4 łyżki sosu sojowego
• 3 cebule
• 3 marchewki
• 6 ząbków czosnku
• 6 liści laurowych
• 7 ziaren ziela angielskiego
• sól i pieprz
• olej
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami – przeciśniętym przez praskę czosnkiem solą i pieprzem oraz sosem sojowym i odstawić na kilka godzin. Namoczone wcześniej grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną drobno posiekać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać startą na tarce marchewkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Schab w marynacie obsmażyć na rozgrzanym w brytfannie oleju, a następnie pokroić w plastry. Na tym samym oleju w brytfannie zarumienić pokrojoną cebulę oraz grzyby i wyłożyć do kapusty w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć plastry schabu i polać bulionem. Zamknięte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 90 minut.
Królik z rodzynkami duszony w winie
Składniki:
• 2 kg tuszki królika
• 200 g rodzynków
• 10 moreli
• 2 cebule
• 3 marchewki
• olej
• 1 szklanka czerwonego wina
• 4 szklanki rosołu
• sól i pieprz
• liście laurowe
• kawałek cynamonu
• 10 goździków
• gałązka rozmarynu
• mąka
Tuszki królika umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew w półtalarki. Na patelni rozgrzać olej i zarumienić kawałki królika, a następnie przełożyć na talerz. Następnie na patelni zeszklić cebulę z marchewką, dodać kawałki królika, przyprawy, gałązkę rozmarynu, rodzynki i pokrojone w kostkę suszone morele. Posolić, wlać wino i zagotować. Podlać bulionem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem godzinę. To danie doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Gicz z jelenia w jednym garnku z warzywami
Składniki:
• 2 kawałki giczy jelenia z kością
• 1 łyżka smalcu
• mąka
• kolendra
• sól i pieprz
• 3 pomidory
• 3 ziemniaki
• 1 łodyga selera naciowego
• 1 por
• 1 marchewka
• 1 pietruszka korzeń
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• 300 ml rosołu
• 100 ml białego wina
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
• gałązka tymianku
• natka pietruszki
Mięso z jelenia umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz. Na tym samym smalcu podsmażyć poszatkowaną cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa – marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler i por. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Warzywa na patelni podlać winem oraz bilionem, dodać przyprawy i mięso oraz tymianek i kawałki pomidorów. Dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Podawać z ulubioną kaszą.
Nadziewane roladki wołowe
Składniki:
- 15 plastrów wołowiny
- słoik kiszonych ogórków
- 2 duże cebule
- 2 duże papryki
- 5 kiełbas
- musztarda
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz
- olej
- 500 g suszonych grzybów
- 10 sztuk ziela angielskiego
- 7 liści laurowych
- 2 łyżki mąki
Jak przygotować roladki wołowe z nadzieniem krok po kroku?
Suszone grzyby zalać wodą i ugorować do miękkości. A następnie je odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Mięso rozbić na cienkie plastry, posmarować musztardą, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na środku ułożyć kawałek cebuli, ogórka, papryki i kiełbasy. Zawinąć roladki w rulon i przekłuć wykałaczką. Roladki smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony. A następnie zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez 40 minut na wolnym ogniu, a następnie zagęścić sos przy użyciu mąki. Roladki doskonale smakują z kluskami śląskimi lub ziemniakami, w towarzystwie ulubionej surówki.
Filety z indyka pod chmurką z ciasta francuskiego
Składniki:
- 5 filetów z indyka
- żółty ser
- czerwona papryka
- 4 garści szpinaku
- 2 łyżki masła
- 10 pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- olej
- tymianek
- słodka papryka
- sól i pieprz
- 4 opakowania ciasta francuskiego
- 2 białka z jajek
Filety z indyka opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z kilku łyżek oleju oraz soli, pieprzu, tymianku i słodkiej papryki. Zamarynowane filety włożyć do lodówki na 1,5 godziny. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Dusić kilkanaście minut, a następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Doprawić farsz solą i pieprzem. Każde opakowanie ciasta francuskiego podzielić na 4 kawałki, ułożyć na nich filet z indyka, żółty ser, kawałek papryki i szpinak. Zawinąć ciasto francuskie i posmarować białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|