KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
21 grudnia 2020

Świąteczny obiad inny niż zwykle - poznaj nasze propozycje!

Przed nami piękny czas Świąt Bożego Narodzenia. Zastanawiasz się, jaki bożonarodzeniowy obiad przygotować dla najbliższych? Poznaj wybrane przez naszą redakcję przepisy na niebanalną świąteczną ucztę.

Filety z dorsza zapiekane z brokułami oraz sosem cytrynowym

Składniki:
    • 12 filetów z dorsza bez skóry
    • 2 duże brokuły
    • natka koperku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz cytrynowy
    • 4 łyżki masła
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki rosołu
    • 1 szklanka śmietanki 30%
    • 2 cytryny
    • 2 łyżeczki cukru
    • gałka muszkatołowa
    • sól i pieprz

Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki, umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, posypać solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem, skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim filety z dorsza i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotować brokuły w osolonym wrzątku. W rondelku przygotować sos. Powstanie, po roztopieniu masła, dodaniu mąki, a następnie zagęszczeniu sosu śmietanką. Sos doprawić sokiem z cytryn, cukrem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Flety z dorsza ułożyć na talerzach z kilkoma różyczkami brokuła, polać sosem i gotowe.


Schab w kapuście

 

Składniki:
    • 3 kg schabu bez kości
    • 2 kg kiszonej kapusty
    • 300 g grzybów leśnych
    • 2,5 szklanki bulionu
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 3 cebule
    • 3 marchewki
    • 6 ząbków czosnku
    • 6 liści laurowych
    • 7 ziaren ziela angielskiego

   • sól i pieprz
    • olej

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami – przeciśniętym przez praskę czosnkiem solą i pieprzem oraz sosem sojowym  i odstawić na kilka godzin. Namoczone wcześniej grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną drobno posiekać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać startą na tarce marchewkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Schab w marynacie obsmażyć na rozgrzanym w brytfannie oleju, a następnie pokroić w plastry. Na tym samym oleju w brytfannie zarumienić pokrojoną cebulę oraz grzyby i wyłożyć do kapusty w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć plastry schabu i polać bulionem. Zamknięte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 90 minut.


Królik z rodzynkami duszony w winie

Składniki:
    • 2 kg tuszki królika
    • 200 g rodzynków
    • 10 moreli
    • 2 cebule
    • 3 marchewki
    • olej
    • 1 szklanka czerwonego wina
    • 4 szklanki rosołu
    • sól i pieprz
    • liście laurowe
    • kawałek cynamonu
    • 10 goździków
    • gałązka rozmarynu
    • mąka

Tuszki królika umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew w półtalarki. Na patelni rozgrzać olej i zarumienić kawałki królika, a następnie przełożyć na talerz. Następnie na patelni zeszklić cebulę z marchewką, dodać kawałki królika, przyprawy, gałązkę rozmarynu, rodzynki i pokrojone w kostkę suszone morele. Posolić, wlać wino i zagotować. Podlać bulionem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem godzinę. To danie doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

 

Gicz z jelenia w jednym garnku z warzywami

Składniki:
    • 2 kawałki giczy jelenia z kością
    • 1 łyżka smalcu
    • mąka
    • kolendra

    • sól i pieprz
    • 3 pomidory
    • 3 ziemniaki
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1 por
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka korzeń
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 300 ml rosołu
    • 100 ml białego wina
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • gałązka tymianku
    • natka pietruszki

Mięso z jelenia umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz. Na tym samym smalcu podsmażyć poszatkowaną cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa – marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler i por. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Warzywa na patelni podlać winem oraz bilionem, dodać przyprawy i mięso oraz tymianek i kawałki pomidorów. Dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Podawać z ulubioną kaszą.

 

Nadziewane roladki wołowe

Składniki:

  • 15 plastrów wołowiny
  • słoik kiszonych ogórków
  • 2 duże cebule
  • 2 duże papryki
  • 5 kiełbas
  • musztarda
  • papryka słodka w proszku
  • sól i pieprz
  • olej
  • 500 g suszonych grzybów
  • 10 sztuk ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych
  • 2 łyżki mąki

Jak przygotować roladki wołowe z nadzieniem krok po kroku?
Suszone grzyby zalać wodą i ugorować do miękkości. A następnie je odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Mięso rozbić na cienkie plastry, posmarować musztardą, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na środku ułożyć kawałek cebuli, ogórka, papryki i kiełbasy. Zawinąć roladki w rulon i przekłuć wykałaczką. Roladki smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony. A następnie zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez 40 minut na wolnym ogniu, a następnie zagęścić sos przy użyciu mąki. Roladki doskonale smakują z kluskami śląskimi lub ziemniakami, w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Filety z indyka pod chmurką z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 5 filetów z indyka
  • żółty ser
  • czerwona papryka
  • 4 garści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 10 pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • tymianek
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • 4 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 białka z jajek

Filety z indyka opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z kilku łyżek oleju oraz soli, pieprzu, tymianku i słodkiej papryki. Zamarynowane filety włożyć do lodówki na 1,5 godziny. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Dusić kilkanaście minut, a następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Doprawić farsz solą i pieprzem. Każde opakowanie ciasta francuskiego podzielić na 4 kawałki, ułożyć na nich filet z indyka, żółty ser, kawałek papryki i szpinak. Zawinąć ciasto francuskie i posmarować białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione