KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Świąteczny obiad inny niż zwykle - poznaj nasze propozycje!

Opublikowano 21.12.2020 r.
Przed nami piękny czas Świąt Bożego Narodzenia. Zastanawiasz się, jaki bożonarodzeniowy obiad przygotować dla najbliższych? Poznaj wybrane przez naszą redakcję przepisy na niebanalną świąteczną ucztę.

Filety z dorsza zapiekane z brokułami oraz sosem cytrynowym

Składniki:
    • 12 filetów z dorsza bez skóry
    • 2 duże brokuły
    • natka koperku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz cytrynowy
    • 4 łyżki masła
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki rosołu
    • 1 szklanka śmietanki 30%
    • 2 cytryny
    • 2 łyżeczki cukru
    • gałka muszkatołowa
    • sól i pieprz

Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki, umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, posypać solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem, skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim filety z dorsza i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotować brokuły w osolonym wrzątku. W rondelku przygotować sos. Powstanie, po roztopieniu masła, dodaniu mąki, a następnie zagęszczeniu sosu śmietanką. Sos doprawić sokiem z cytryn, cukrem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Flety z dorsza ułożyć na talerzach z kilkoma różyczkami brokuła, polać sosem i gotowe.


Schab w kapuście

 

Składniki:
    • 3 kg schabu bez kości
    • 2 kg kiszonej kapusty
    • 300 g grzybów leśnych
    • 2,5 szklanki bulionu
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 3 cebule
    • 3 marchewki
    • 6 ząbków czosnku
    • 6 liści laurowych
    • 7 ziaren ziela angielskiego

   • sól i pieprz
    • olej

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami – przeciśniętym przez praskę czosnkiem solą i pieprzem oraz sosem sojowym  i odstawić na kilka godzin. Namoczone wcześniej grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną drobno posiekać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać startą na tarce marchewkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Schab w marynacie obsmażyć na rozgrzanym w brytfannie oleju, a następnie pokroić w plastry. Na tym samym oleju w brytfannie zarumienić pokrojoną cebulę oraz grzyby i wyłożyć do kapusty w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć plastry schabu i polać bulionem. Zamknięte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 90 minut.


Królik z rodzynkami duszony w winie

Składniki:
    • 2 kg tuszki królika
    • 200 g rodzynków
    • 10 moreli
    • 2 cebule
    • 3 marchewki
    • olej
    • 1 szklanka czerwonego wina
    • 4 szklanki rosołu
    • sól i pieprz
    • liście laurowe
    • kawałek cynamonu
    • 10 goździków
    • gałązka rozmarynu
    • mąka

Tuszki królika umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew w półtalarki. Na patelni rozgrzać olej i zarumienić kawałki królika, a następnie przełożyć na talerz. Następnie na patelni zeszklić cebulę z marchewką, dodać kawałki królika, przyprawy, gałązkę rozmarynu, rodzynki i pokrojone w kostkę suszone morele. Posolić, wlać wino i zagotować. Podlać bulionem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem godzinę. To danie doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

 

Gicz z jelenia w jednym garnku z warzywami

Składniki:
    • 2 kawałki giczy jelenia z kością
    • 1 łyżka smalcu
    • mąka
    • kolendra

    • sól i pieprz
    • 3 pomidory
    • 3 ziemniaki
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1 por
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka korzeń
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 300 ml rosołu
    • 100 ml białego wina
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • gałązka tymianku
    • natka pietruszki

Mięso z jelenia umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz. Na tym samym smalcu podsmażyć poszatkowaną cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa – marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler i por. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Warzywa na patelni podlać winem oraz bilionem, dodać przyprawy i mięso oraz tymianek i kawałki pomidorów. Dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Podawać z ulubioną kaszą.

 

Nadziewane roladki wołowe

Składniki:

  • 15 plastrów wołowiny
  • słoik kiszonych ogórków
  • 2 duże cebule
  • 2 duże papryki
  • 5 kiełbas
  • musztarda
  • papryka słodka w proszku
  • sól i pieprz
  • olej
  • 500 g suszonych grzybów
  • 10 sztuk ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych
  • 2 łyżki mąki

Jak przygotować roladki wołowe z nadzieniem krok po kroku?
Suszone grzyby zalać wodą i ugorować do miękkości. A następnie je odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Mięso rozbić na cienkie plastry, posmarować musztardą, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na środku ułożyć kawałek cebuli, ogórka, papryki i kiełbasy. Zawinąć roladki w rulon i przekłuć wykałaczką. Roladki smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony. A następnie zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez 40 minut na wolnym ogniu, a następnie zagęścić sos przy użyciu mąki. Roladki doskonale smakują z kluskami śląskimi lub ziemniakami, w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Filety z indyka pod chmurką z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 5 filetów z indyka
  • żółty ser
  • czerwona papryka
  • 4 garści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 10 pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • tymianek
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • 4 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 białka z jajek

Filety z indyka opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z kilku łyżek oleju oraz soli, pieprzu, tymianku i słodkiej papryki. Zamarynowane filety włożyć do lodówki na 1,5 godziny. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Dusić kilkanaście minut, a następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Doprawić farsz solą i pieprzem. Każde opakowanie ciasta francuskiego podzielić na 4 kawałki, ułożyć na nich filet z indyka, żółty ser, kawałek papryki i szpinak. Zawinąć ciasto francuskie i posmarować białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO