PSPO: „Pracownicy sektora żywnościowego powinni być szczepieni przeciwko COVID-19”
Komisja Europejska jasno zdefiniowała grupy społeczne, które powinny zostać poddane szczepieniu w pierwszej kolejności. Wśród tych grup, oprócz pracowników medycznych o podwyższonym ryzku zakażenia oraz osób starszych o podwyższonym ryzku poważnej choroby lub śmierci ze względu na wiek, których pierwszeństwo w dostępie do szczepień jest dla wszystkich bezdyskusyjne, wskazano grupę „Niezbędnych pracowników poza sektorem opieki zdrowotnej” obejmującą literalnie m.in. pracowników sektora rolnictwa i sektora spożywczego. Zachowanie płynności w działalności producentów żywności i pasz, do których zaliczają się zakłady olejarskie, jest kluczowe z perspektywy bezpieczeństwa funkcjonowania Państwa, dlatego jako Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju zdecydowaliśmy się wystąpić w tej sprawie do Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego - powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
Zakłady przerobu rzepaku to nie tylko jeden z kluczowych segmentów krajowego przetwórstwa rolno-spożywczego odpowiedzialnego za dostawy jadalnego oleju rzepakowego oraz pasz białkowych w postaci śruty rzepakowej oraz makuchu, ale również bardzo ważna część krajowego łańcucha wytwórczego biokomponentów, jako że olej rzepakowy jest podstawowym surowcem do krajowej produkcji biodiesla. W ramach wiosennego lockdown’u w Europie znaczna część państw UE1 zdecydowała się na formalne sklasyfikowanie sektora żywnościowego jako jednego z kluczowych segmentów swoich gospodarek, co teraz powinno mieć swoje przełożenie na opracowywane programy szczepień, tak aby zapobiec potencjalnym przerwom w dostawach żywności. Swoim wystąpieniem do Ministerstwa Zdrowia chcieliśmy zwrócić na tę kwestię uwagę także w Polsce, w szczególności w kontekście pojawiających się głosów w debacie publicznej kwestionujących zasadność powszechnego szczepienia Polaków”– skomentował Radosław Stasiuk, Wiceprezes PSPO.
W tej sprawie apelują również wspólnie na poziomie ogólnoeuropejskim międzynarodowe federacje producentów żywności Food Drink Europe oraz European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Tourism w ramach akcji informacyjnej prowadzonej pod hasłem „Tylko zdrowi pracownicy mogą wyżywić Europę”.
Źródło: PSPO
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|