„Wizja” paszportyzacji polskiej żywności
Warsztat ma na celu wspólne opracowanie koncepcji realizacji projektu na podstawie zgłoszonych pomysłów, chcemy wsłuchać się w potrzeby odbiorców by stworzyć system informatyczny bazujący na potrzebach przez nich wskazanych oraz funkcjonalnościach technologicznych zaprezentowanych na wcześniejszych spotkaniach – mówił Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Michał Wiśniewski, rozpoczynając spotkanie ramach projektu Paszportyzacja polskiej żywności.
Do osiągnięcia zamierzonego celu niezbędne jest zaangażowanie wszystkich interesariuszy projektu, tj. przedstawicieli łańcucha dostaw, zrzeszeń i organizacji sektora rolno-spożywczego, reprezentantów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jednostek administracji publicznej sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności oraz jednostek naukowo-badawczych. Współpraca w tym zakresie zapewni wdrożenie i właściwe funkcjonowanie cyfrowego systemu monitorowania łańcucha dostaw żywności w Polce.
Paszportyzacja żywności świadczy o pełnej transparentności żywności, zarówno procesu produkcyjnego, jak i pochodzenia produktu, o to walczymy. Nie da się zbudować świadomości konsumentów bez pełnej przejrzystości. Wiem, że osiągniemy sukces, przed nami jest kilka miesięcy wytężonej pracy, ale cel jest tego warty, ponieważ możemy być liderem na skalę światową, krajem, który jako pierwszy ma wdrożony system paszportyzacji żywności – mówił Wojciech Janek, zastępca dyrektora w GovTech Polska.
W styczniu 2021 roku pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi planujemy podpisanie listu intencyjnego, który będzie stanowił ramy współpracy jednostek administracji publicznej sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem produktów rolno-spożywczych. Następnie wspólnie z przedstawicielami łańcucha dostaw w ramach wołowiny, ziemniaka oraz prawdopodobnie wieprzowiny zaplanujemy działania pilotażowe – dodał dyrektor Michał Wiśniewski.
Wdrożenie projektu Paszportyzacja polskiej żywności w efekcie ma przynieść szereg korzyści w umacnianiu pozycji marki polskiej żywności w kraju i za granicą. Tego typu rozwiązanie ma na celu zbudowanie systemu cyfrowego gwarantującego efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw zapewniającego większą wiarygodność i przejrzystość danych o ich pochodzeniu.
W warsztacie WIZJA udział wzięli przedstawiciele:
- Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
- Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
- Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
- Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka Sp. z o.o. z/s w Strzekęcinie
- Polskiej Federacji Ziemniaka
- Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
- Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa
- Głównego Inspektoratu Sanitarnego
- Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego
- Głównego Inspektoratu Weterynarii
- Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego
- Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
- Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Warszawa.
Źródło: KOWR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|