KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
21 grudnia 2020

Świąteczne słodkości bez pieczenia

Zastanawiasz się jakie słodkości przygotować na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia? Chcesz zaskoczyć najbliższych, a nie masz czasu na pieczenie ciast? Podpowiadamy, jak ekspresowo przygotować świąteczne słodkości bez pieczenia.

 

Ciasto jabłkowe bez pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:

    • 1,5 kg jabłek
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki cukru
    • 2 galaretki cytrynowe


Składniki na warstwę śmietanową:

    • 500 ml śmietany kremówki
    • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    • ok. 7 łyżek wody
    • 4 łyżki cukru


Składniki na polewę:
    • 150 g mlecznej czekolady
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 100 ml śmietany 30%
    • 1 łyżka masła

 

Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, a następnie podgrzać aż do odparowania większości soku. Dodać galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. A na nie delikatnie przestudzony mus. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciasto odstawić na godzinę. Po tym czasie żelatynę zalać łyżką zimnej wody, dodać 6 łyżek gorącej wody, i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie połączyć z przestudzoną żelatyną. Warstwę śmietanową wyłożyć na ciasto i przykryć kolejną warstwą herbatników. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i śmietaną, a po połączeniu składników posmarować ciasto. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Jaglane ciasto kokosowe bez pieczenia

Składniki na masę:

    • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
    • 2 szklanki mleka kokosowego
    • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
    • 1 laska wanilii
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka oleju kokosowego
   

Składniki na spód:

    • 3/4 szklanki suszonych daktyli
    • 1 szklanka orzechów
    • 1,5 szklanki pokruszonych kruchych ciastek
    • 1,5 łyżki oleju kokosowego

 

Daktyle wymoczyć we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić je i zmielić razem z orzechami i kruchymi ciasteczkami. Połączyć z olejem kokosowym i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawić do lodówki. Kaszę jaglaną dwa razy przepłukać, zalać dwoma szklankami wody i gotować do miękkości, a następnie przykryć pokrywką. Kiedy odrobinę przestygnie dodać do niej pozostałe składniki na masę i dobrze wymieszać. Masę położyć na wcześniej schłodzony spód, wstawić do lodówki na około 3 godziny i gotowe.

 


Malinowy tort bez pieczenia

Składniki na spód:
    • 60 g kakaowych kruchych ciastek
    • 40 g miękkiego masła

 

Składniki na masę serową:
    • 250 g białego sera na sernik
    • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
    • 50 g cukru
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 6 łyżek zimnej wody

 

Składniki na masę malinową:

    • 600 g malin
    • 1 małe opakowanie naturalnego jogurtu
    • 3 łyżki cukru
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 8 łyżek zimnej wody

Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnić pokruszonymi ciasteczkami połączonymi z miękkim masłem. W dużej misce umieścić jogurt, ser i cukier, a następnie całość wymieszać. W szklance rozpuścić żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, a następnie dodać kilka łyżek ciepłej wody i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej i połączyć. Na spód z pokruszonych ciasteczek wylać masę serową i wstawić do lodówki.

Opłukać i odsączyć maliny. Zblendować razem z jogurtem, a następnie przygotować żelatynę jak poprzednio i przestudzoną dodać do masy malinowo-jogurtowej. Wymieszać i wlać na masę serową. Przed podaniem schłodzić.

 

Ekspresowe ciasto kawowe

Składniki na spód:

    • 250 g herbatników
    • 60 g masła
    • 2 łyżki kawy cappuccino

Składniki na masę kawową:

    • 250 ml mleka
    • 3 łyżki kawy cappuccino
    • 5 łyżek cukru
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 3 żółtka
    

Pokruszone herbatniki połączyć z rozpuszczonym, ale przestudzonym masłem oraz kawą. Wypełnić nimi tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie przyklepać, a następnie wstawić do lodówki. Do garnka wlać mleko, dodać kawę, mąkę i cukier. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż do zgęstnienia masy, a następnie odstawić do przestudzenia. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Masę kawową przelać na spód z ciasteczek i gotowe. Całość włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Świąteczne słodkości to nie tylko sernik i makowiec :-) Warto wypróbować także nowych smaków!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione