Świąteczne słodkości bez pieczenia

Ciasto jabłkowe bez pieczenia
Składniki na warstwę jabłkową:
• 1,5 kg jabłek
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki cukru
• 2 galaretki cytrynowe
Składniki na warstwę śmietanową:
• 500 ml śmietany kremówki
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• ok. 7 łyżek wody
• 4 łyżki cukru
Składniki na polewę:
• 150 g mlecznej czekolady
• 50 g gorzkiej czekolady
• 100 ml śmietany 30%
• 1 łyżka masła
Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, a następnie podgrzać aż do odparowania większości soku. Dodać galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. A na nie delikatnie przestudzony mus. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciasto odstawić na godzinę. Po tym czasie żelatynę zalać łyżką zimnej wody, dodać 6 łyżek gorącej wody, i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie połączyć z przestudzoną żelatyną. Warstwę śmietanową wyłożyć na ciasto i przykryć kolejną warstwą herbatników. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i śmietaną, a po połączeniu składników posmarować ciasto. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Jaglane ciasto kokosowe bez pieczenia
Składniki na masę:
• 1,5 szklanki kaszy jaglanej
• 2 szklanki mleka kokosowego
• 2,5 szklanki wiórków kokosowych
• 1 laska wanilii
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka oleju kokosowego
Składniki na spód:
• 3/4 szklanki suszonych daktyli
• 1 szklanka orzechów
• 1,5 szklanki pokruszonych kruchych ciastek
• 1,5 łyżki oleju kokosowego
Daktyle wymoczyć we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić je i zmielić razem z orzechami i kruchymi ciasteczkami. Połączyć z olejem kokosowym i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawić do lodówki. Kaszę jaglaną dwa razy przepłukać, zalać dwoma szklankami wody i gotować do miękkości, a następnie przykryć pokrywką. Kiedy odrobinę przestygnie dodać do niej pozostałe składniki na masę i dobrze wymieszać. Masę położyć na wcześniej schłodzony spód, wstawić do lodówki na około 3 godziny i gotowe.
Malinowy tort bez pieczenia
Składniki na spód:
• 60 g kakaowych kruchych ciastek
• 40 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
• 250 g białego sera na sernik
• 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
• 50 g cukru
• 3 łyżeczki żelatyny
• 6 łyżek zimnej wody
Składniki na masę malinową:
• 600 g malin
• 1 małe opakowanie naturalnego jogurtu
• 3 łyżki cukru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 8 łyżek zimnej wody
Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnić pokruszonymi ciasteczkami połączonymi z miękkim masłem. W dużej misce umieścić jogurt, ser i cukier, a następnie całość wymieszać. W szklance rozpuścić żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, a następnie dodać kilka łyżek ciepłej wody i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej i połączyć. Na spód z pokruszonych ciasteczek wylać masę serową i wstawić do lodówki.
Opłukać i odsączyć maliny. Zblendować razem z jogurtem, a następnie przygotować żelatynę jak poprzednio i przestudzoną dodać do masy malinowo-jogurtowej. Wymieszać i wlać na masę serową. Przed podaniem schłodzić.
Ekspresowe ciasto kawowe
Składniki na spód:
• 250 g herbatników
• 60 g masła
• 2 łyżki kawy cappuccino
Składniki na masę kawową:
• 250 ml mleka
• 3 łyżki kawy cappuccino
• 5 łyżek cukru
• 50 g mąki kukurydzianej
• 3 żółtka
Pokruszone herbatniki połączyć z rozpuszczonym, ale przestudzonym masłem oraz kawą. Wypełnić nimi tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie przyklepać, a następnie wstawić do lodówki. Do garnka wlać mleko, dodać kawę, mąkę i cukier. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż do zgęstnienia masy, a następnie odstawić do przestudzenia. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Masę kawową przelać na spód z ciasteczek i gotowe. Całość włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Świąteczne słodkości to nie tylko sernik i makowiec :-) Warto wypróbować także nowych smaków!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|