KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Świąteczne słodkości bez pieczenia

Opublikowano 21.12.2020 r.
Zastanawiasz się jakie słodkości przygotować na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia? Chcesz zaskoczyć najbliższych, a nie masz czasu na pieczenie ciast? Podpowiadamy, jak ekspresowo przygotować świąteczne słodkości bez pieczenia.  

Ciasto jabłkowe bez pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:

    • 1,5 kg jabłek
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki cukru
    • 2 galaretki cytrynowe


Składniki na warstwę śmietanową:

    • 500 ml śmietany kremówki
    • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    • ok. 7 łyżek wody
    • 4 łyżki cukru


Składniki na polewę:
    • 150 g mlecznej czekolady
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 100 ml śmietany 30%
    • 1 łyżka masła

 

Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, a następnie podgrzać aż do odparowania większości soku. Dodać galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. A na nie delikatnie przestudzony mus. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciasto odstawić na godzinę. Po tym czasie żelatynę zalać łyżką zimnej wody, dodać 6 łyżek gorącej wody, i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie połączyć z przestudzoną żelatyną. Warstwę śmietanową wyłożyć na ciasto i przykryć kolejną warstwą herbatników. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i śmietaną, a po połączeniu składników posmarować ciasto. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Jaglane ciasto kokosowe bez pieczenia

Składniki na masę:

    • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
    • 2 szklanki mleka kokosowego
    • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
    • 1 laska wanilii
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka oleju kokosowego
   

Składniki na spód:

    • 3/4 szklanki suszonych daktyli
    • 1 szklanka orzechów
    • 1,5 szklanki pokruszonych kruchych ciastek
    • 1,5 łyżki oleju kokosowego

 

Daktyle wymoczyć we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić je i zmielić razem z orzechami i kruchymi ciasteczkami. Połączyć z olejem kokosowym i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawić do lodówki. Kaszę jaglaną dwa razy przepłukać, zalać dwoma szklankami wody i gotować do miękkości, a następnie przykryć pokrywką. Kiedy odrobinę przestygnie dodać do niej pozostałe składniki na masę i dobrze wymieszać. Masę położyć na wcześniej schłodzony spód, wstawić do lodówki na około 3 godziny i gotowe.

 


Malinowy tort bez pieczenia

Składniki na spód:
    • 60 g kakaowych kruchych ciastek
    • 40 g miękkiego masła

 

Składniki na masę serową:
    • 250 g białego sera na sernik
    • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
    • 50 g cukru
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 6 łyżek zimnej wody

 

Składniki na masę malinową:

    • 600 g malin
    • 1 małe opakowanie naturalnego jogurtu
    • 3 łyżki cukru
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 8 łyżek zimnej wody

Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnić pokruszonymi ciasteczkami połączonymi z miękkim masłem. W dużej misce umieścić jogurt, ser i cukier, a następnie całość wymieszać. W szklance rozpuścić żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, a następnie dodać kilka łyżek ciepłej wody i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej i połączyć. Na spód z pokruszonych ciasteczek wylać masę serową i wstawić do lodówki.

Opłukać i odsączyć maliny. Zblendować razem z jogurtem, a następnie przygotować żelatynę jak poprzednio i przestudzoną dodać do masy malinowo-jogurtowej. Wymieszać i wlać na masę serową. Przed podaniem schłodzić.

 

Ekspresowe ciasto kawowe

Składniki na spód:

    • 250 g herbatników
    • 60 g masła
    • 2 łyżki kawy cappuccino

Składniki na masę kawową:

    • 250 ml mleka
    • 3 łyżki kawy cappuccino
    • 5 łyżek cukru
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 3 żółtka
    

Pokruszone herbatniki połączyć z rozpuszczonym, ale przestudzonym masłem oraz kawą. Wypełnić nimi tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie przyklepać, a następnie wstawić do lodówki. Do garnka wlać mleko, dodać kawę, mąkę i cukier. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż do zgęstnienia masy, a następnie odstawić do przestudzenia. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Masę kawową przelać na spód z ciasteczek i gotowe. Całość włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Świąteczne słodkości to nie tylko sernik i makowiec :-) Warto wypróbować także nowych smaków!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO