Czy producenci mogą być oszukiwani w skupach?
I choć sprawa dotyczy w tym wypadku buraków cukrowych, to podobny problem może występować także w przypadku innych produktów.
Rolnicy są zależni od badań wykonanych przez skupującą buraki cukrownię - uważa Gustaw Jędrejek, prezes Lubelskiej Izby Rolniczej. - Zaniepokojenie dostawców zwrócił fakt bardzo niskiej polaryzacji buraków cukrowych w 2020 roku. Dlatego też rolnicy z Lubelszczyzny wykonali kilkadziesiąt niezależnych analiz na zawartość cukru i analizy te jednoznacznie wskazują, że podmioty skupujące działały na niekorzyść rolników.
Co zatem można zrobić, aby była możliwość potwierdzenia danych o produkcie podawanych w skupie? LIR zaproponował, o wskazanie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi niezależnych, akredytowanych laboratoriów, które będą mogły wykonywać analizy zawartości cukru w burakach oraz zawartość suchej masy w wysłodkach. Konieczne jest także zobowiązanie cukrowni do honorowania analiz tych wyznaczonych laboratoriów w przypadku reklamacji i odwołań.
Czy są i inne produkty, które także powinny być badane w niezależnym laboratorium?
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|