Jaki mróz jest bezpieczny dla ozimin?

Mrozy zimą są w naszym klimacie sprawą naturalną. 20-30 lat temu każdej zimy temperatury spadały grupo poniżej -20 stopni i nic złego z oziminami się nie działo. Ale faktem jest, że właśnie w minionych 20-30 latach prace nad nowymi odmianami doprowadziły do rozgraniczenia odmian wysoko plonujących i tych, które dobrze znoszą zimy.
Kilkunastostopniowy mróz przy pokrywie śnieżnej nie powinien zaszkodzić żadnym oziminom - mówi Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - Tam, gdzie śniegu jest około 10 cm martwić się nie trzeba, bo uchroni on oziminy przez mrozami nawet silniejszymi niż -20 stopni, a w przypadku żyta nawet do ok. 30 stopni.
Wiele zależy jednakże od mrozoodporności odmiany, którą wysieliśmy, a w ostatnich latach wielu rolników decydowało sie przede wszystkim na wysoko plonujące odmiany o stosunkowo niewielkiej odporności na mrozy. Poprzedniej zimy - tak naprawdę - mrozów prawie wcale nie było.
Większym zagrożeniem może być mróz bez okrywy śnieżnej. Jeśli do tego dojdzie jeszcze silny wiatr powodujący wysmolenie roślin mogą być kłopoty, ale na razie taka pogoda nie jest zapowiadana - dodaje Józef Węgrzyn.
Kiedy więc możemy spać spokojnie? Popatrzmy na typową odporność ozimin na mrozy...
- żyto - do -30 stopni
- pszenica - do ok. -20 stopni
- jęczmień - do ok. -15 stopni
- rzepak - do ok. -15 stopni.
Na razie możemy spać spokojnie...
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|