Ferie w domu – jakie smakołyki przygotować dzieciom?

Omlet cesarski
Składniki:
- 3 jaja,
- ½ szkl. mąki,
- ½ szkl. mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Wykonanie: mąkę i mleko łączymy ze sobą, energicznie mieszamy dodajemy żółtka, cukier waniliowy. Opcjonalnie możemy dodać także rodzynki (wcześniej namoczone). Z białek ubijamy pianę (dodajemy szczyptę soli). Stopniowo dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy. Omlet smażymy na maśle (wystarczą 2 łyżki masła), kiedy zarumieni się z jednej strony, przewracamy na drugą i po chwili rozrywamy go widelcem na mniejsze kawałki. Smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe. Tak przygotowany omlet idealnie smakuje z cukrem pudrem oraz ulubioną konfiturą lub powidłami.
Tosty z serkiem ricotta i owocami
Składniki:
- 2 jaja,
- chleb tostowy, zwykły lub chałka,
- 100 ml śmietany 30%,
- 100 ml mleka,
- 100 g ricotty,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- masło do smażenia.
Wykonanie: w misce roztrzepujemy jaja, dodajemy słodką śmietanę i cukier waniliowy. Pieczywo zamaczamy z obu stron w mleku, a następnie w masie jajecznej. Tosty smażymy na maśle na złoty kolor. Następnie smarujemy je serkiem ricottą i dodajemy ulubione owoce, np. banany i polewamy syropem klonowym.
Domowe trufle czekoladowe
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- wiórki kokosowe.
Wykonanie: masło i serek mascarpone delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy miód, czekoladę, mieszamy cały czas podgrzewając, aż uzyskamy jednolitą masę. Kiedy przestygnie wkładamy ją na godzinę do lodówki, a następnie na kwadrans do zamrażalnika. Formujemy kulki, obtaczamy we wiórkach kokosowych. Gotowe!
Jabłka pieczone z konfiturami
Składniki:
- 4-5 dużych jabłek,
- 8 dkg konfitur z wiśni lub z innych owoców,
- 1,5 dkg cukru pudru.
Wykonanie: jabłka umyć, wydrążyć, wgłębienia wypełnić konfiturami, upiec w piekarniku. Podawać na gorąco lub ostudzone, posypane cukrem pudrem albo przybrane bita śmietaną.
Pączki hiszpańskie - churros
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 200 g mąki,
- 50 g masła,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- 4 jajka,
- szczypta soli.
Wykonanie: mleko należy zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po około 2 minutach powstanie gładka masa, oznacza to, że jest gotowa. Masę należy ostudzić. Następnie wbijamy do niej stopniowo po jednym jajku i miksujemy. Przekładamy porcjami do rękawa cukierniczego i wyciskamy kawałki ciasta – powinny mieć około 10 cm. W garnku rozgrzewamy olej. Churros smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z sosem czekoladowym. Wyborne!
W te ferie postaw na przysmaki, które doskonale smakują i z pewnością poprawią humor najmłodszym :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|