KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
12 stycznia 2021

Ferie w domu – jakie smakołyki przygotować dzieciom?

Tegoroczne ferie niewątpliwie są inne niż zwykle. Dzieci muszą większość czasu spędzić w domu, ale na szczęście możemy im ten czas nieco „osłodzić” i przygotować pyszne smakołyki. Sprawdźcie nasze propozycje!

Omlet cesarski 

Składniki:

  • 3 jaja,
  • ½ szkl. mąki,
  • ½ szkl. mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Wykonanie: mąkę i mleko łączymy ze sobą, energicznie mieszamy  dodajemy żółtka, cukier waniliowy. Opcjonalnie możemy dodać także rodzynki (wcześniej namoczone). Z białek ubijamy pianę (dodajemy szczyptę soli). Stopniowo dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy. Omlet smażymy na maśle (wystarczą 2 łyżki masła), kiedy zarumieni się z jednej strony, przewracamy na drugą i po chwili rozrywamy go widelcem na mniejsze kawałki. Smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe. Tak przygotowany omlet idealnie smakuje z cukrem pudrem oraz ulubioną konfiturą lub powidłami. 


Tosty z serkiem ricotta i owocami

Składniki:

  • 2 jaja,
  • chleb tostowy, zwykły lub chałka,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g ricotty,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • masło do smażenia.

Wykonanie: w misce roztrzepujemy jaja, dodajemy słodką śmietanę i cukier waniliowy. Pieczywo zamaczamy z obu stron w mleku, a następnie w masie jajecznej. Tosty smażymy na maśle na złoty kolor. Następnie smarujemy je serkiem ricottą i dodajemy ulubione owoce, np. banany i polewamy syropem klonowym. 

 

Domowe trufle czekoladowe

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • wiórki kokosowe.

Wykonanie: masło i serek mascarpone delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy miód, czekoladę, mieszamy cały czas podgrzewając, aż uzyskamy jednolitą masę. Kiedy przestygnie wkładamy ją na godzinę do lodówki, a następnie na kwadrans do zamrażalnika. Formujemy kulki, obtaczamy we wiórkach kokosowych. Gotowe!


Jabłka pieczone z konfiturami

Składniki:

  • 4-5 dużych jabłek,
  • 8 dkg konfitur z wiśni lub z innych owoców,
  • 1,5 dkg cukru pudru.

Wykonanie: jabłka umyć, wydrążyć, wgłębienia wypełnić konfiturami, upiec w piekarniku. Podawać na gorąco lub ostudzone, posypane cukrem pudrem albo przybrane bita śmietaną.


Pączki hiszpańskie - churros

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 200 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli.

Wykonanie: mleko należy zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po około 2 minutach powstanie gładka masa, oznacza to, że jest gotowa. Masę należy ostudzić. Następnie wbijamy do niej stopniowo po jednym jajku i miksujemy. Przekładamy porcjami do rękawa cukierniczego i wyciskamy kawałki ciasta – powinny mieć około 10 cm. W garnku rozgrzewamy olej. Churros smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z sosem czekoladowym. Wyborne!

W te ferie postaw na przysmaki, które doskonale smakują i z pewnością poprawią humor najmłodszym :-) 

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione