Receptura na tradycyjny, wigilijny barszcz na zakwasie z buraków

Wigilijny barszcz na zakwasie z buraków
Składniki:
- zakwas z buraków (przepis poniżej),
- 100 g suszonych grzybów,
- włoszczyzna (bez liści kapusty),
- ząbek czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- cukier,
- sól,
- połówka cytryny.
Składniki na zakwas:
- 1 kg czerwonych buraków,
- 3 l wody,
- 20 g korzenia chrzanu,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 1 kromka chleba razowego.
Zakwas z buraków:
Buraki należy obrać i pokroić na kawałki, następnie zalać ostudzoną wodą, dodać sól, cukier, chrzan, czosnek i kromkę chleba razowego. Odstawiamy pod przykryciem na 4-5 dni.
Gotujemy barszcz:
Na początku należy przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw. Doprawiamy go pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po ugotowaniu odcedzamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do wywaru, następnie wlewamy zakwas. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Barszcz na zakwasie będzie miał intensywny kolor i słodko-kwaśny smak.
Pyszny czerwony barszcz na zakwasie z pewnością podbije serca Twoich gości!
Szukasz przepisu na najlepsze świąteczne pierogi i uszka do barszczu - zobacz nasze propozycje!
Tematy pokrewne:![]() | A może pierogi? Przepisy dobrej gospodyni |