Cynk - ważny składnik w żywieniu świń
Jego niedobór objawia się u świń zmniejszonym apetytem, gdyż o poprawnym funkcjonowaniu zmysłu smaku decyduje polipeptyd ślinowy gustin, który zależny jest od optymalnego poziomu cynku właśnie. Świnie mają więc zmniejszony apetyt, do czego dochodzi niewystarczająca ilość enzymów trawiennych potrzebnych do trawienia węglowodanów, do regulacji których również potrzebny jest cynk.
Objawami braków tego mikroelementu są, m.in.:
• pękanie i rogowacenie skóry zwierząt, zazwyczaj pojawiające się w okolicach podgardla i rozprzestrzeniające na inne partie ciała
• u loch trudności w trakcie porodu – zaleganie łożyska, wydłużanie procesu
• obniżona płodność u knurów.
W takich przypadkach należy zastanowić się nad zmianą diety hodowanych zwierząt.
Według badań Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk, „zalecenie ilości cynku w mg/kg mieszanki pełnoporcjowej o zawartości 87% suchej masy” wygląda następująco:
Źródła cynku
Najbogatszym źródłem cynku są kiełki pszenicy i otręby. Trzeba jednak stworzyć odpowiednie warunki do wchłaniania tego mikroelementu. Białko soi w paszy, na przykład, obniża jego przyswajalność, tak samo jak dodawanie kadmu. Żeby ją zwiększyć, wskazany jest dodatek kwasu cytrynowego lub enzymu filary.
Należy też pamiętać, że zbyt duże dawki mogą doprowadzić do zatrucia cynkiem. Zdarza się to rzadko, ale również powoduje wiele negatywnych efektów. W takiej sytuacji najlepiej zastosować dodatek miedzi, która w procesie metabolizmu wykazuje konkurencyjne dla cynku działanie.
Adrian Jezierski ŁODR w Bratoszewicach Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|