KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
13 stycznia 2021

Cynk - ważny składnik w żywieniu świń

Cynk jest mikroelementem, który decyduje o działaniu wielu ważnych dla organizmu hormonów, w tym glukagonu, insuliny, hormonów wzrostu i płciowych oraz układu immunologicznego.

Jego niedobór objawia się u świń zmniejszonym apetytem, gdyż o poprawnym funkcjonowaniu zmysłu smaku decyduje polipeptyd ślinowy gustin, który zależny jest od optymalnego poziomu cynku właśnie. Świnie mają więc zmniejszony apetyt, do czego dochodzi niewystarczająca ilość enzymów trawiennych potrzebnych do trawienia węglowodanów, do regulacji których również potrzebny jest cynk.

Objawami braków tego mikroelementu są, m.in.:

• pękanie i rogowacenie skóry zwierząt, zazwyczaj pojawiające się w okolicach podgardla i rozprzestrzeniające na inne partie  ciała
• u loch trudności w trakcie porodu – zaleganie łożyska, wydłużanie procesu
• obniżona płodność u knurów.

W takich przypadkach należy zastanowić się nad zmianą diety hodowanych zwierząt.

Według badań Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk, „zalecenie ilości cynku w mg/kg mieszanki pełnoporcjowej o zawartości 87% suchej masy” wygląda następująco:

Źródła cynku

Najbogatszym źródłem cynku są kiełki pszenicy i otręby. Trzeba jednak stworzyć odpowiednie warunki do wchłaniania tego mikroelementu. Białko soi w paszy, na przykład, obniża jego przyswajalność, tak samo jak dodawanie kadmu. Żeby ją zwiększyć, wskazany jest dodatek kwasu cytrynowego lub enzymu filary.

Należy też pamiętać, że zbyt duże dawki mogą doprowadzić do zatrucia cynkiem. Zdarza się to rzadko, ale również powoduje wiele negatywnych efektów. W takiej sytuacji najlepiej zastosować dodatek miedzi, która w procesie metabolizmu wykazuje konkurencyjne dla cynku działanie.

 

 

Adrian Jezierski

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione