Jałowiec i goździki dla Twoich opuchniętych stóp

Kąpiel jałowcowa do stóp
Jałowiec od starożytności był używany w medycynie i kosmetyce naturalnej. Z powodzeniem wykorzystywano jego szyszkojagody, liście, a także korę i drewno. Medycyna naturalna zalecała stosowanie jałowca m.in. w przypadku dolegliwości artretycznych, przy cukrzycy i przy nadczynności tarczycy. Z jałowca można przyrządzać leki w formie naparów, wyciągów wodnych, nalewek, syropów, win, piw jałowcowych, a także w formie powideł.
A jak wykorzystać go w kosmetyce?
Oto moja propozycja:
By zmniejszyć opuchliznę nóg, a także powstałe obrzęki, złagodzić ból i zmęczenie stóp warto przygotować kąpiel z jagodami jałowca. Do małego, lnianego lub płóciennego, woreczka należy wsypać 12 suszonych lub świeżych owoców jałowca, 5 całych goździków oraz po łyżeczce suszonego rozmarynu i szałwii. Woreczek zawiązać i wrzucić do miski napełnionej wrzątkiem, w której będą moczone nogi. Woreczek powinien zostać w kąpieli do momentu przestygnięcia wody. Gdy kąpiel będzie delikatnie przestudzona, można wyjąć woreczek i rozpocząć moczenie nóg. Kąpiel wykonać przez około 20 minut.
Olejek z goździków do masażu stóp
Gdy stopy są zmęczone można również zrobić im masaż z wykorzystaniem olejku goździkowego. Wystarczy jak do ulubionego oleju np. lnianego, sezamowego, kokosowego doda się kilka kropli esencjonalnego olejku goździkowego. Na 10 łyżek oleju bazowego należy dodać 12 kropel olejku goździkowego. Gotowy olejek stosować do masowania stóp, a jego nadmiar przechowywać najlepiej w szklanej buteleczce. Można przygotować zawsze „świeży” kosmetyk lub od razu przygotować większą ilość adekwatnie zwiększając proporcje. Olejek goździkowy można kupić lub zrobić go samodzielnie.
Jak przygotować esencjonalny olejek goździkowy?
Wystarczy kilka goździków wrzucić do słoiczka i zalać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, tak by przyprawy były całkowicie przykryte. Po 12 godzinach trzeba wyjąć goździki i cieszyć się gotowym olejkiem goździkowym, który można oddać do olejowej bazy.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|