Makaronowe zapiekanki w wersji wytrawnej i na słodko

Zapiekanka makaronowa z warzywami
Składniki:
- 200 g makaronu świderki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka margaryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1 mała cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- pół żółtej papryki,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 kulki sera mozzarella,
- płaska łyżeczka suszonego oregano,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Makaron gotujemy na al dente. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy starty czosnek, następnie jeszcze łyżkę oliwy i pokrojone warzywa: paprykę (w paski), cukinię (w krążki). Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodajemy masło i smażymy warzywa przez około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem i pieczemy około 20-25 minut w temp. 200 st. C.
Zapiekanka makaronowa z rybą
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 2 filety z dorsza,
- 1 czerwona papryka,
- 1 szklanka mleka,
- sok z cytryny,
- 0,25 l niskoprocentowej śmietany,
- sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szklanka startego żółtego sera,
Wykonanie:
Gotujemy makaron. Filety moczymy w wodzie z mlekiem (pół na pół) przez pół godziny. Następnie obsuszamy i skraplamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy w cienkie paski. Na dno naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem) kładziemy makaron. Filety oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Następnie układamy na makaron. Podsmażamy delikatnie paprykę i kładziemy ją później na rybę. Śmietanę mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku, po czym zalewamy danie, na koniec posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 15 minut.
Makaron zapiekany z owocami
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu świderki,
- 2 jabłka,
- 2 banany,
- garść rodzynek,
- garść suszonej żurawiny,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- odrobina cynamonu do smaku,
- 0,5 szkl. mleka,
- 2 jajka.
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, wykładamy na dnie wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Owoce posypujemy cukrem waniliowym, cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Następnie kładziemy makaron, wymieszamy z rodzynkami i żurawiną, później układamy banany pokrojone w krążki. Posypujemy resztą cukru waniliowego. Mleko mieszamy z żółtkami i zalewamy danie. Z białek ubijamy pianę i nakładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 min – aż piana się zapiecze.
Smacznego!
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|