Przysmak włoskiej kuchni - jak zrobić dobre pesto?

Pesto, czyli...
Pesto, a właściwie pesto alla genovese to włoski przysmak, którego podstawowym składnikiem jest bazylia. Dodaje się do niego jeszcze czosnek, oliwę z oliwek, sól, orzeszki piniowe i parmezan. To jednak najbardziej klasyczna wersja pesto, które dziś ulega wielu smakowym modyfikacjom.
Tradycyjna wersja tego zielonego sosu jest bardzo zdrowa – bazylia pozytywnie wpływa na nasze trawienie, jest źródłem witamin z grupy A, C i B oraz wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Czosnek to z kolei naturalny antybiotyk, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. W parmezanie znajdziemy cenne białko, a orzeszki piniowe dostarczą do naszego organizmu sporą dawkę witaminy K i potas, natomiast oliwa z oliwek jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mieszanka tych składnikiem to prawdziwa bomba witamin i minerałów.
Kulinarne zastosowanie pesto
Pesto świetnie sprawdza się jako sos do makaronów, ale również do dań mięsnych i ryb. Może być dodatkiem do pizzy, kanapki czy sałatki. Możliwości kulinarnych zastosowań jest bardzo wiele.
Jak przygotować pesto?
Tradycyjne pesto przygotowujemy poprzez ucieranie wszystkich składników w moździerzu, jednak dziś większość z nas wykorzystuje do tego blender kuchenny.
Przepis na pesto z bazylią
- około 3-4 garści świeżych listków bazylii,
- ząbek czosnku,
- 90 ml oliwy z oliwek,
- 30 g orzeszków piniowych,
- 20 g startego parmezanu,
- sól, pieprz do smaku.
Na patelni przez kilka minut podprażamy orzeszki piniowe. Następnie orzeszki blendujemy z oliwą z oliwek, czosnkiem, parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.
Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce (w szczelnie zamkniętym słoiczku) nawet przez kilka dni.
Przepis na pesto pietruszkowe znajdziesz tutaj:
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|