Świnie – więcej eksportujemy niż produkujemy

Według danych Ministerstwa Finansów import mięsa wieprzowego ukształtował się na poziomie 763 tys. t, czyli o 6,5% wyższym niż rok wcześniej, zaś eksport wieprzowiny z Polski wzrósł o 4,4% do 505 tys. t. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną zwiększył się o 10,8% do 258 tys. t.
W tym samym okresie w Polsce ubito 22,7 mln szt. świń – o 2,7% więcej niż rok wcześniej, a ich łączna waga wzrosła 4,6%, co świadczyłoby, że średnia waga ubijanej sztuki była o 2% większa. Jednocześnie, pogłowie trzody chlewnej na koniec 2018 r. zmalało o 7,4% w relacji rocznej, głównie ze względu na niską opłacalność produkcji – mówi Łukasz Czech z Biura Analiz Makroekonomicznych Banku BGŻ BNP Paribas
Szczególnie mocno, jak podkreślają eksperci z BNP BGŻ Paribas, spadło pogłowie prosiąt i stada odstawowego. Stado podstawowe zmniejszyło się o 18,0% r/r, zaś pogłowie prosiąt zmniejszyło się o 16,3%.
Zupełnie inne zjawisko zachodzi w przypadku importu żywych zwierząt. W 2018 r. do Polski wwieziono 8,2 mln szt. żywych świń, czyli o 17,7% ( 1,2 mln szt.) więcej niż rok wcześniej. Największy wzrost miał miejsce w przypadku zwierząt z Danii – do Polski w 2018 r. wwieziono ponad 8 mln szt., czyli o ponad 1,3 mln szt. więcej niż rok wcześniej – dodaje Łukasz Czech.
Źródło: BGŻ BNP Paribas
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|