Jarzębina - czy może być lekiem, kosmetykiem i smakołykiem?

Niewielkie czerwone owoce jarzębiny są źródłem antyoksydantów, witaminy C, błonnika pokarmowego, rutyny, kwercetyny, garbników i antocyjanów. Duża dawka przeciwutleniaczy sprawia, że jarzębina i przetwory z jej owoców zmniejszają stany zapalne w organizmie, działają przeciwnowotworowo, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odmładzają i regenerują komórki. Owoce te wzmacniają odporność organizmu, wykazują właściwości antybakteryjne, a zawarty w nich błonnik reguluje trawienie, dzięki czemu wspomagają pracę żołądka czy jelit. Eliminują zaparcia oraz łagodzą objawy biegunki. Owoce jarzębiny są świetnym źródłem manganu, który reguluje pracę mózgu i układu nerwowego.
W medycynie ludowej stosowano sok z owoców jarzębiny do zmniejszania stanu zapalnego dróg oddechowych, łagodzenia bólu gardła czy objawów astmy. Właściwości te sprawiają, że dawniej było to popularne domowe lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego.
Jarzębina w kosmetyce
Skoncentrowana dawka przeciwutleniaczy znajdująca się w owocach jarzębiny chroni przed przedwczesnym starzeniem. Zawartość witaminy C aktywizuje wytwarzanie kolagenu oraz pozytywnie wpływa na jędrność i sprężystość skóry. Przyspiesza gojenie się ran, regenerację komórkową i zmniejsza widoczność blizn. Właściwości przeciwzapalne sprawiają, że jarzębina wspomaga kondycję skóry oraz łagodzi różne dolegliwości. Zmniejsza swędzenie, łuszczenie i suchość oraz trądzik.
Domowe przetwory z owoców jarzębiny
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować przetwory z jarzębiny, pamiętaj, że przed spożyciem należy ją przemrozić i zblanszować. Surowe owoce jarzębiny są gorzkie i niejadalne, a do tego zawierają kwas parasorbowy, który jest trujący i może toksycznie wpływać na organizm.
Konfitura z owoców jarzębiny
Składniki:
- 2 kilogramy owoców jarzębiny
- 1,5 kilograma cukru
- 2 szklanki wody
Jak przygotować konfiturę z jarzębiny? Owoce jarzębiny umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika na dwa dni. Po tym czasie w gorącej wodzie rozpuścić cukier, by powstał syrop. Wrzucić do niego rozmrożone owoce, zagotować i odstawić do przestygnięcia. Czynność powtórzyć kilka razy, a następnie gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem.
Nalewka z jarzębiny
Składniki:
- 2 kg owoców jarzębiny
- 2 cytryny
- 1 l wody
- 1 l wódki
- 1 kg cukru
Jak przygotować nalewkę z jarzębiny krok po kroku? Tak jak wcześniej umyte i osuszone owoce najlepiej przemrozić przez dwa dni. Po tym czasie wrzucić na chwilę do gorącej wody i wyjąć. Wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem, wlać sok z dwóch cytryn oraz wódkę. Słoik zakręcić i odstawić na dwa miesiące w ciemne i suche miejsce. Przecedzić owoce, dolać wody, a gotową nalewkę z jarzębiny przelać do butelek i gotowe.
Okazuje się, że jarzębina może być nie tylko jesienną dekoracją, ale także doskonałym naturalnym kosmetykiem oraz dobrym smakołykiem.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|