GIS: będą badania żywności pod kątem glifosatu

Plan pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu jest opracowywany na szczeblu centralnym we współpracy m.in. instytutami badawczymi i laboratoriami referencyjnymi z uwzględnieniem największych zagrożeń oraz zmieniających się przepisów i wymagań prawnych.
Łącznie w 2020 przebadanych zostanie ok. 80 tys. próbek żywności. W związku z doniesieniami dotyczącymi zawartości glifosatu w produktach zbożowych zlecone będą dodatkowe badania kasz, płatków i mąki w kierunku badania pestycydów specyficznych dla tych produktów - informuje GIS. - W 2020 roku będzie także utrzymana zwiększona liczba pobieranych próbek jaj do badań w kierunku Salmonelli.
W 2020 roku plan obejmuje 27 kierunków badań dotyczących jakości żywności m.in.: zanieczyszczenia mikrobiologiczne, metale szkodliwe dla zdrowia, pestycydy, mikotoksyny, azotany, substancje dodatkowe oraz ich czystość, skażenia promieniotwórcze, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, GMO, 3 - MCPD i jego estry, histamina, metanol i cyjanowodór, karbaminian etylu, napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), furan czy alkaloidy tropanowe.
To bardzo dobre informacje, szkoda jednak, że badania pod kątem glifosatu dotyczyć mają tylko produktów zbożowych. Wszak doskonale wiemy, że produkty z glifosatem chętnie wykorzystywane są także przy innych strategicznych uprawach, jak choćby rzepak czy ziemniaki. Ale... od czegoś trzeba zacząć.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|