#karpiujemy – rusza kampania PTRyb i MRiRW

Podczas konferencji inaugurującej kampanię, Andrzej Lirski – Prezes Polskiego Towarzysta Rybackiego opowiedział o działalności PTRyb. Przekonywał także, że spożywanie ryb bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i powinien goscić na stołach Polaków nie tylko od święta. Poza tym konsumując karpie wspieramy polskich hodowców.
Andrzej Lirski zaprzeczył również powszechnej opinii, że karpie na polskie stoły wprowadzili komuniści. Okazuje się, iż były one spożywane na Wigilie już od kilkuset lat, co potwierdzają fakty historyczne.
Co ciekawe, Polska jest współcześnie największym producentem karpia i użytkuje największe powierzchnie stawowe w Unii Europejskiej.
O walorach odżywczych karpia opowiedział z kolei Pan Mirosław Cieśla.
Podkreślił, że są to ryby łatwostrawne, posiadają dobrzeprzyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, witaminy A, D, B i wiele minerałów, m.in.: potas, fosfor, selen, cynk, żelazo, magnez
Warto wspomnieć też o walorach zdrowotnych karpia. Spożywanie tej ryby:
- reguluje ciśnienie krwi,
- zapobiega chorobom układu krążenia, chorobom serca,
- zapobiega osteoporozie,
- poprawia funkcjonowanie wzroku,
- usprawnia pracę układu nerwowego,
- przeciwdziała anemii,
- przyspiesza rekonwalescencje po chorobach.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|