Trzy sposoby na czarne jagody

Odświeżająca maseczka jagodowa z dodatkami
Dolegliwość: sucha skóra, brak witamin
Działanie: odżywia, odświeża, nawilża, natłuszcza
Maseczka polecana jest do każdego typu cery.
Garść czarnych jagód rozgotować w niewielkiej ilości wody. Owoce zagęścić wiejskim twarogiem z dodatkiem kilku kropel oleju lnianego i soku z cytryny. Dokładnie wymieszać i nałożyć na twarz. Pozostawić na około 20 minut, po czym zmyć ciepłą wodą. Rozgotowane jagody można także komponować w maseczki wg własnego gustu, dodając np. inne sezonowe owoce, a także żółtko, jogurt naturalny, płatki, miód itp.
Maseczka jagodowo-białkowa
Dolegliwość: trądzik, wągry, wypryski, niedoskonałości, zanieczyszczona skóra
Działanie: ściąga pory, oczyszcza, łagodzi
Maseczka polecana szczególnie do cery trądzikowej.
Maseczkę przygotowuje się na bazie czarnych jagód połączonych z ubitym na sztywną pianę białkiem z jednego jaja kurzego. Maseczkę należy nałożyć na twarz, szyję, dekolt i pozostawić przez kwadrans na skórze. Zmyć letnią wodą.
Owoce jagodowe – lekarstwo dla jamy ustnej
Dolegliwość: paradontoza, infekcje jamy ustnej, słabe zęby, słabe dziąsła
Działanie: spożywanie owoców jagodowych pomaga w pielęgnacji jamy ustnej, usprawnia kondycję i stan dziąseł, działa przeciwbakteryjnie
Do pielęgnacji jamy ustnej oraz utrzymania w zdrowiu i dobrej kondycji zębów oraz dziąseł naturaliści zalecają regularne spożywanie różnorodnych owoców jagodowych m.in. czarnych jagód. Najlepiej wybierać świeże owoce. Wystarczy przez jak najdłuższy okres czasu jeść powoli i dobrze żuć owoce. Żucie pozwala wydobyć wszelkie witaminy i składniki mineralne, które będą wspomagać regenerację błony śluzowej i działają przeciwbakteryjnie. Z powodzeniem do kuracji można wykorzystać także owoce suszone lub mrożone.
Odświeżająca maseczka jagodowa z dodatkami
Dolegliwość: sucha skóra, brak witamin
Działanie: odżywia, odświeża, nawilża, natłuszcza
Maseczka polecana jest do każdego typu cery.
Garść czarnych jagód rozgotować w niewielkiej ilości wody. Owoce zagęścić wiejskim twarogiem z dodatkiem kilku kropel oleju lnianego i soku z cytryny. Dokładnie wymieszać i nałożyć na twarz. Pozostawić na około 20 minut, po czym zmyć ciepłą wodą. Rozgotowane jagody można także komponować w maseczki wg własnego gustu, dodając np. inne sezonowe owoce, a także żółtko, jogurt naturalny, płatki, miód itp.
Maseczka jagodowo-białkowa
Dolegliwość: trądzik, wągry, wypryski, niedoskonałości, zanieczyszczona skóra
Działanie: ściąga pory, oczyszcza, łagodzi
Maseczka polecana szczególnie do cery trądzikowej.
Maseczkę przygotowuje się na bazie czarnych jagód połączonych z ubitym na sztywną pianę białkiem z jednego jaja kurzego. Maseczkę należy nałożyć na twarz, szyję, dekolt i pozostawić przez kwadrans na skórze. Zmyć letnią wodą.
Owoce jagodowe – lekarstwo dla jamy ustnej
Dolegliwość: paradontoza, infekcje jamy ustnej, słabe zęby, słabe dziąsła
Działanie: spożywanie owoców jagodowych pomaga w pielęgnacji jamy ustnej, usprawnia kondycję i stan dziąseł, działa przeciwbakteryjnie
Do pielęgnacji jamy ustnej oraz utrzymania w zdrowiu i dobrej kondycji zębów oraz dziąseł naturaliści zalecają regularne spożywanie różnorodnych owoców jagodowych m.in. czarnych jagód. Najlepiej wybierać świeże owoce. Wystarczy przez jak najdłuższy okres czasu jeść powoli i dobrze żuć owoce. Żucie pozwala wydobyć wszelkie witaminy i składniki mineralne, które będą wspomagać regenerację błony śluzowej i działają przeciwbakteryjnie. Z powodzeniem do kuracji można wykorzystać także owoce suszone lub mrożone.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |