"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń w Krypnie Wielkim

Koło Gospodyń Wiejskich w Krypnie Wielkim zostało zarejestrowane w ARiMR we wrześniu 2020 r. Na dzień dzisiejszy liczy 37 członków. Naszą siedzibą jest Gminny Ośrodek Kultury w Krypnie Wielkim. Pomysł na założenie koła zrodził się przy okazji realizacji projektu DK+ Kuchnia wczoraj i dziś - informuje Pani Emilia Klicka.
W czasie naszej działalności braliśmy udział w konkursie „Polska wieś smakuje”, konkursie na ozdoby choinkowe ręcznie robione czy w internetowej gali choinek. Nasze Panie brały też udział w akcji „Krypno szyje maseczki”.
Z ARiMR otrzymaliśmy dotację w wysokości 4 000 zł. Dzięki temu wsparciu finansowemu udało nam się doposażyć kuchnię. Kupiłyśmy lodówkę, zmywarkę i dużą kuchenkę gazową. Każda z pań ma talenty, które są odkrywane przy kolejnych spotkaniach, np. pani Kornela przepięknie szydełkuje, mamy też panie utalentowane kulinarnie, np. pani Basia jest naszym najlepszym cukiernikiem. To od niej uczymy się pieczenia ciast i prawdziwych faworków. Ja z kolei plotę makramę i wykonuję prace z wikliny papierowej. Są też panie, które pięknie malują - mówi Pani Emilia.
Nasze spotkania zwykle odbywały się dwa razy w tygodniu, jednak w czasie pandemii przybrały formę online. Mamy nadzieję, że już niedługo będziemy mogły na nowo się spotykać, bo w planach mamy, m.in. przygotowanie wieńca dożynkowego.
Cieszymy się, bo w gminie jesteśmy odbierane jako dobrze zorganizowane koło, cały czas padają pytania czy można jeszcze dołączyć do tak fajnej i zgranej ekipy - podsumowują Panie z KGW.
KGW w Krypnie Wielkim podzieliło się z nami przepisem na pyszną kiełbaskę :-)
Składniki:
- 9 kg mięsa wieprzowego,
- 2 kg mięsa wołowego,
- 3 kg słoniny,
- 15 dag soli,
- 1 główka czosnku,
- 2 op. pieprzu czarnego mielonego,
- 2 op. majeranku,
- 1/2 litra letniej wody.
Wykonanie: mięso wieprzowe mielimy na dużych oczkach, część mięsa chudego kroimy w kosteczkę, mięso wołowe mielimy dwa razy na drobnych oczkach, dodajemy stopniowo przyprawy i letnią wodę, mieszamy masę aż będzie plastyczna, nabijamy w jelita, zwijamy kiełbasy w kółka i wieszamy do wyschnięcia, wędzimy na drugi dzień, przez dwie godziny drzewem olszowym.
Zachęcamy do odwiedzania strony facebook KGW w Krypnie Wielkim.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|