KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Przepis na tradycyjny świąteczny bigos

Opublikowano 20.12.2017 r.
W Święta Bożego Narodzenia na naszych stołach obowiązkowo musi pojawić się tradycyjny bigos. Zobacz, jak go przygotować.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g cienkiej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 2 cebule,
  • 4 ziarna jałowca,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Odciskamy kapustę i płuczemy, kroimy, zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy wypestkowane śliwki (wcześniej moczymy je w wodzie), grzyby (również wcześniej namoczone w wodzie i pokrojone w paski) podsmażoną cebulkę i resztę przypraw. Kroimy kiełbasę i boczek, podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO