Wypieki bez mąki - przepis na chleb, brownie i szarlotkę

Mąka jest jednym z najbardziej popularnych produktów, bez którego ciężko wyobrazić sobie przygotowanie wielu codziennych potraw i wypieków, dlatego jest obecna niemal w każdej kuchni. To podstawowy składnik chleba, makaronów i ciast, można ją znaleźć również w panierkach, sosach, mieszankach przyprawowych. Wiele osób decyduje się jednak na jej eliminację ze swojego jadłospisu, głównie ze względu na konieczność wprowadzenia diety bezglutenowej; są również osoby, które podejmują taki krok po wcześniejszej analizie zarówno stanu swojego zdrowia, jak i otaczającego nas świata przyrody. Postanowienia te są podyktowane coraz częstszymi doniesieniami, iż dzisiejsza pszenica nie ma nic wspólnego z tą uprawianą setki lat temu, gdyż nie zawiera już tylu korzystnych składników odżywczych, co więcej, może nawet sprzyjać wielu dolegliwościom np. problemom jelitowym.
Chlebek bez mąki z ziaren
Chlebek z ziaren jest wyjątkowo bogaty w wartości odżywcze, syty, i – co bardzo ważne – dobroczynnie działający na nasz układ trawienny, gdyż znacząco wspomaga perystaltykę jelit. Ponadto przepis można modyfikować, dodając np. ulubione bakalie (np. rodzynki, żurawinę, morele, daktyle).
Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka ziarna słonecznika, ⅓ szklanki pestek dyni, ¾ szklanki siemienia lnianego, 1⁄2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych, 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego, 1-2 łyżeczki soli, 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy, 4 łyżki oleju kokosowego, 1,5 szklanki wody
Sposób przygotowania: przygotować dwa naczynia – w jednym wymieszać suche składniki, w drugim połączyć wodę, roztopiony olej kokosowy oraz syrop; mokre składniki połączyć z suchymi, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 2 godziny, aby suche napęczniały; piekarnik rozgrzać do 180 stopni; keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę, wyrównać powierzchnię; piec około 50-60 minut; po wyjęciu z pieca pozostawić chlebek w foremce do wystygnięcia; kroić ostrym nożem dopiero, gdy całkiem wystygnie.
Brownie bez mąki z batatów
Brownie to propozycja dla tych, którzy lubią wilgotne i mocno czekoladowe ciasta.
Składniki: ok. 30 dag batatów, 10 dag daktyli, 2 jajka, 3 czubate łyżki kakao, 3 łyżki wiórków kokosowych, 4 łyżki płynnego miodu, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania: batat ugotować tak, aby był miękki; daktyle moczyć we wrzątku kilka minut, odsączyć; wszystkie składniki dokładnie razem zblendować, przelać do prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia keksówki; wierzch ciasta można posypać, np., rozdrobnionymi orzechami lub wiórkami kokosowymi; piec około godziny w 180° C; ciasto jest najlepsze po wystudzeniu, a nawet po schłodzeniu w lodówce.
Fit szarlotka
Tę wyjątkową szarlotkę można fundować sobie bez wyrzutów sumienia – zawiera dużą dawkę dobroczynnego błonnika i niewiele cukrów.
Składniki: 2 jabłka, 20 dag płatków owsianych, 10 dag twarogu półtłustego, 3 jajka, 1 łyżka miodu, 50 ml kefiru, 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania: płatki owsiane zmielić na mąkę (np. w młynku do kawy lub malakserze), dodać proszek do pieczenia; zmiksować twaróg z kefirem oraz miodem na jednorodną masę; dodać jajka, cynamon, dokładnie połączyć wszystkie składniki ; do masy twarogowo-jajecznej dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać; jabłka obrać, pokroić na plasterki; okrągłą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wylać połowę ciasta, ułożyć jabłka i ponownie zalać ciastem; wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec przez 30 minut.
Smacznego!
Edyta Kijak, ŁODR w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|