KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
16 listopada 2021

Alergia na białko pszenicy

Obok krowiego mleka, pszenica (a precyzyjnie rzecz ujmując: białko pszenicy) to najczęstszy alergen. Jakie są objawy uczulenia? Jak radzić sobie z alergią?

Alergia na białko pszenicy

Uczulenie na białko pszenicy bardzo często mylone jest z celiakią, tymczasem są to dwie różne choroby, wymagające innych zmian w diecie (o celiakii wspominaliśmy już w artykule: Co trzeba wiedzieć o znaku przekreślonego kłosa?: https://www.kalendarzrolnikow.pl/8925/co-trzeba-wiedziec-o-znaku-przekreslonego-klosa 

Najczęściej wymienianą przyczyną uczuleń na białko pszenicy jest… paradoksalnie ogromny postęp w uprawie tego zboża. Wskutek licznych modyfikacji i ulepszeń zboże to stało się bardzo wydajne i znakomicie przystosowane do potrzeb współczesnego przemysłu spożywczego. Niestety, efektem ubocznym stał się wzrost tzw. potencji alergenowej pszenicy. Dla coraz większej ilości ludzi stała się ona alergenem. 

Co ciekawe (w przeciwieństwie do nietolerancji glutenu, który nie jest składnikiem charakterystycznym tylko dla pszenicy), problem uczuleń na białko tego zboża nie wiąże się z jej dawnymi odmianami, takimi jak ostatnio bardzo modny orkisz (przeczytaj nasz artykuł: https://www.kalendarzrolnikow.pl/5154/orkisz-na-nowo-odkryty), czy też płaskurka i samopsza. Dlatego właśnie produkty przygotowane na ich bazie mogą być dla uczulonych atrakcyjną propozycją. 

Objawy uczulenia na białko pszenicy

Objawów uczulenia na białko pszenicy jest wiele: atopowe zapalenie skóry (zwłaszcza na twarzy, rękach i nogach), problemy z oddychaniem, trudności w pracy jelit, wysoka temperatura, zaburzenia pracy serca, osłabienie.

Jedynym sposobem na poradzenie sobie z alergią na białko pszenicy jest wyeliminowanie jej z diety. Nie jest to jednak sprawa prosta, gdyż jest to składnik bardzo chętnie wykorzystywany przy produkcji najróżniejszych produktów. Pszenicę zawierają nie tylko chleby, mąki, ciasta, makarony, ale także nabiał i produkty mięsne. Kupowanie produktów w sklepie wiąże się więc z bardzo uważnym studiowaniem etykiet, a i to nie zawsze da nam stuprocentową pewność, że dany produkt nie zawiera pozostałości pszenicy (związane to może być z tym, że np. linia produkcyjna do mąki żytniej wykorzystywana jest także do produkcji mąki pszennej etc). 

W następnej części artykułu napiszemy o tym, w jakie składniki warto wzbogacić menu osoby uczulonej na białko pszenicy i jak ją zastąpić.

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione