Alergia na białko pszenicy
Alergia na białko pszenicy
Uczulenie na białko pszenicy bardzo często mylone jest z celiakią, tymczasem są to dwie różne choroby, wymagające innych zmian w diecie (o celiakii wspominaliśmy już w artykule: Co trzeba wiedzieć o znaku przekreślonego kłosa?: https://www.kalendarzrolnikow.pl/8925/co-trzeba-wiedziec-o-znaku-przekreslonego-klosa
Najczęściej wymienianą przyczyną uczuleń na białko pszenicy jest… paradoksalnie ogromny postęp w uprawie tego zboża. Wskutek licznych modyfikacji i ulepszeń zboże to stało się bardzo wydajne i znakomicie przystosowane do potrzeb współczesnego przemysłu spożywczego. Niestety, efektem ubocznym stał się wzrost tzw. potencji alergenowej pszenicy. Dla coraz większej ilości ludzi stała się ona alergenem.
Co ciekawe (w przeciwieństwie do nietolerancji glutenu, który nie jest składnikiem charakterystycznym tylko dla pszenicy), problem uczuleń na białko tego zboża nie wiąże się z jej dawnymi odmianami, takimi jak ostatnio bardzo modny orkisz (przeczytaj nasz artykuł: https://www.kalendarzrolnikow.pl/5154/orkisz-na-nowo-odkryty), czy też płaskurka i samopsza. Dlatego właśnie produkty przygotowane na ich bazie mogą być dla uczulonych atrakcyjną propozycją.
Objawy uczulenia na białko pszenicy
Objawów uczulenia na białko pszenicy jest wiele: atopowe zapalenie skóry (zwłaszcza na twarzy, rękach i nogach), problemy z oddychaniem, trudności w pracy jelit, wysoka temperatura, zaburzenia pracy serca, osłabienie.
Jedynym sposobem na poradzenie sobie z alergią na białko pszenicy jest wyeliminowanie jej z diety. Nie jest to jednak sprawa prosta, gdyż jest to składnik bardzo chętnie wykorzystywany przy produkcji najróżniejszych produktów. Pszenicę zawierają nie tylko chleby, mąki, ciasta, makarony, ale także nabiał i produkty mięsne. Kupowanie produktów w sklepie wiąże się więc z bardzo uważnym studiowaniem etykiet, a i to nie zawsze da nam stuprocentową pewność, że dany produkt nie zawiera pozostałości pszenicy (związane to może być z tym, że np. linia produkcyjna do mąki żytniej wykorzystywana jest także do produkcji mąki pszennej etc).
W następnej części artykułu napiszemy o tym, w jakie składniki warto wzbogacić menu osoby uczulonej na białko pszenicy i jak ją zastąpić.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|