KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Walczysz z ciągłym podjadaniem między posiłkami? Powiedz NIE złym nawykom

Opublikowano 20.06.2022 r.

 

Wprowadź nawyk regularnego jedzenia


Nasze złe nawyki żywieniowe wynikają zazwyczaj z braku czasu. Kiedy nie wzięliśmy posiłku do pracy albo po powrocie do domu wita nas widok pustej lodówki, zazwyczaj dokonujemy złych wyborów żywieniowych. Sięgamy po słodycze, chipsy, zamawiamy pizzę. Często też po prostu omijamy posiłki, przez co po kilku godzinach rzucamy się na jedzenie. Dlatego tak ważne jest wcześniejsze przygotowanie sobie pudełek ze zdrowymi opcjami i jedzenie ich w równych odstępach czasu. Z czasem organizm sam będzie się domagał posiłku co 3-4 godziny. Dzięki regularności będziemy mieli więcej energii, stałe tempo metabolizmu, brak spadków cukru i lepsze samopoczucie. Oczywiście zauważymy też wyniki na wadze.


Taka regularność spowoduje, że nie będziemy czuli potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami i znacznie zmniejszymy ilość niezdrowych przekąsek w naszej diecie.


Naucz się kontroli porcji


Często może nam się wydawać, że odżywiamy się zdrowo i zastanawiamy się, czemu nie widzimy efektów na wadze. Niestety, często nakładamy sobie zbyt duże porcje albo nasz dania mają zaburzone proporcje. Za dużo produktów pełnoziarnistych, mięsa, oliwy czy orzechów może powodować przyrost wagi. Często nie bierzemy też pod uwagę takich kalorii jak miód w herbacie, masło na kanapce czy sos do sałatki. Dlatego musimy nauczyć się idealnych rozmiarów porcji. Na początku możemy stosować się do przepisów z Internetu – na pewno przyda się tutaj waga kuchenna. Z czasem sam będziesz wiedział jak powinna wyglądać idealna porcja, ile warzyw, białka i tłuszczów powinno znaleźć się na Twoim talerzu.

Najważniejsza zasada: połowę talerza powinny zajmować warzywa albo produkty pochodzenia roślinnego.

 

Naucz się różnorodności


Gotując samemu, bardzo łatwo wpaść w monotonię: kanapki z pomidorem na śniadanie, mięso z ziemniakami na obiad, jogurt i banan na przekąskę. Rzadko wychodzimy ze swojej strefy komfortu i próbujemy nowych rzeczy. Często też omijamy w swojej diecie takie produkty jak rośliny strączkowe, orzechy, produkty bogate w probiotyki. Znudzeni ciągle tymi samymi potrawami z czasem zaczynamy sięgać po kupne przekąski, a te odbijają się na naszej wadze. Dlatego właśnie warto wprowadzić różnorodność do naszej kuchni. Sięgajmy po przepisy z kuchni meksykańskiej, hinduskiej, greckiej, koreańskiej i każdej innej, jaką wymyślimy. Wiele egzotycznych produktów oferują popularne dyskonty – można je znaleźć w ich gazetkach promocyjnych, dzięki czemu różnorodność nie będzie nas kosztowała majątku.  Netto gazetka, ulotki Biedronki i innych marketów oferują zazwyczaj oferty czasowe, więc nie ma co czekać z odkrywaniem nowych kuchni.

Przygotuj sobie zdrowe przekąski


Przekąski pomiędzy głównymi posiłkami nie muszą być złe. Drugie śniadanie i podwieczorek są jak najbardziej wskazane. Musimy jednak odpowiednio dobrać rozmiar porcji i upewnić się, że przekąska nie będzie miała tyle samo kalorii co obiad.

Jeżeli pomiędzy śniadaniem a obiadem, czy obiadem a kolacją dopadnie nas głód, najlepiej jest sięgnąć po przekąski własnej roboty. Mamy wtedy pewność, że nie znajdują się w nich takie składniki jak syrop glukozowy czy olej palmowy. Dlatego zamiast chipsów, batoników proteinowych i innych sklepowych przekąsek proponujemy:

  • truskawki albo borówki obtoczone w jogurcie i zamrożone przez noc
  • deser z awokado, banana i kakao, który smakuje jak czekoladowy     budyń
  • domowa granola z jogurtem kokosowym
  • kęski zrobione z banana, masła orzechowego i nerkowców

  • zdrowe smoothie albo koktajl

To oczywiście tylko kilka z setek propozycji zdrowych przekąsek. Możemy zrobić zdrowe wersje praktycznie wszystkich ukochanych klasyków ze sklepu.

Zawsze miej przy sobie zdrową opcję


Jeżeli w ciągu dnia w pracy czy na uczelni dopadnie Cię nagle głód, a nie masz czasu na zjedzenie zdrowego posiłku, upewnij się, że masz przy sobie zdrową przekąskę. Jeżeli nie przygotowałeś czegoś w domu, może to być nawet zdrowy koktajl ze sklepu czy owoc i garść orzechów, ale ważne jest, żeby zawsze być przygotowanym. Kiedy w lodówce w pracy będzie na nas czekała zdrowa opcja, prawdopodobieństwo, że skusimy się na coś niezdrowego, jest znacznie mniejsza.


Nauka tych kilku nawyków może diametralnie zmienić nasze podejście do jedzenia, a przede wszystkim sprawić, że nie będziemy już stale zaglądać do lodówki i szuflady ze słodyczami.

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO