KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Każdy z nas marnuje rocznie 74 kg żywności

Opublikowano 02.07.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Raport Food Waste 2022, dotyczący marnowania żywności, przynosi nieoczekiwane informacje.  Otóż prawie 930 mln ton żywności marnuje się rocznie w sklepach i w domach, na jednego konsumenta przypada średnio ok. 74 kg wyrzuconej żywności. 

 

Firma Capgemini Polska, powołując się na badanie Capgemini ,,Food Waste Report 2022" twierdzi, że najwięcej żywności marnuje się już u konsumentów.

 

  • Każdego roku marnujemy ok. 74 kg żywności na osobę. Odpowiada to prawie 570 mln ton żywności na poziomie gospodarstw domowych - podaje Capgemini Polska.

Choć konsumenci są coraz bardziej świadomi tej sytuacji i chętni do zmian, to jednak potrzebują pomocy ze strony branży żywnościowej, czyli m.in. sklepów, w których się zaopatrują. Poinformowano także, że odpady żywnościowe odpowiadają za około 8-10 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych. 

Zdaniem firmy, pandemia spowodowała, że jesteśmy bardziej świadomi. 

  • Aż 72% konsumentów uważa się za świadomych problemu, w porównaniu z 33% przed pandemią. 62 proc. konsumentów twierdzi, że zdaje sobie sprawę z tzw. towarzyszącego marnotrawstwa zasobów (użytkowanie ziemi i wody, siła robocza itp.) w produkcji żywności - podała Capgemini Polska.

Czy nadal będziemy marnować żywność? Z badania wynika ponadto, że 58% ankietowanych spodziewa się dalszego wzrostu cen żywności w ciągu najbliższych 12 miesięcy. 


- W tym kontekście 56% osób chce zaoszczędzić na kosztach poprzez ograniczenie marnowania żywności, a podobny odsetek badanych twierdzi, że troszczy się o głód na świecie i chce przyczynić się do jego złagodzenia - podali autorzy badania.
Firma badawcza dodała także, że - w połączeniu z szalejącą inflacją - w marcu 2022 r. wskaźnik cen żywności FAO osiągnął rekordowy poziom 159,7, co oznacza wzrost cen o 30% rok do roku.

POWIĄZANE TEMATY:marnowanie żywności
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO