KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Biodynamika a rolnictwo ekologiczne

Opublikowano 23.10.2022 r.
Rolnictwo biodynamiczne – to rodzaj rolnictwa ekologicznego oraz filozofia produkcji żywności z ogromnym poszanowaniem dla środowiska. Za jego twórcę uważa się myśliciela Rudolfa Steinera. On jako pierwszy spisał i wygłosił, jak powinna wyglądać kultura rolna zgodna z prawami natury i wszechświata.

rolnictwo biodynamiczne

Rolnictwo biodynamiczne

Według niego, wszystkie działania w gospodarstwie należy podejmować w oparciu o specjalnie opracowany kalendarz biodynamiczny, który podaje konkretne dni (a czasem nawet godziny) odpowiednie do sadzenia danych gatunków. Steiner uważał, że dla roślin istotne są wpływy kosmosu, bo jeśli oddziałują one na fazy księżyca, pory roku czy dnia, to taki sam wpływ mogą mieć na uprawy. Dlatego życie na farmie powinno toczyć się w zgodzie z nimi.

Kolejne założenie biodynamiki stwierdza, że warzywa czy owoce hodowane obok siebie trzeba dobierać tak, aby ich wzajemne oddziaływanie było
jak najbardziej stymulujące do rozwoju. Nie należy na przykład sadzić w bezpośrednim sąsiedztwie malin i jeżyn, bo mają na siebie negatywny wpływ, natomiast por i marchew obopólnie pobudzają się do wzrostu.

Kluczowy jest także dobór odpowiedniego, naturalnego kompostu oraz preparatów wzmacniających glebę. Specyfiki te winny się składać tylko
z roślin oraz minerałów. Zazwyczaj używa się ich w ilościach homeopatycznych – zaledwie kilka gramów na hektar.

Biodynamika opiera się na tych samych podstawowych zasadach, co rolnictwo ekologiczne, a mianowicie:

  • polega na długich zmianach w uprawach, w tym na roślinach strączkowych (ciekawe ze względu na ich zdolność do wiązania azotu w glebie)
  • stosuje metodę mechanicznego odchwaszczania i umiarkowanej pracy gleby (bez głębokiej orki).

Poza tymi podobieństwami biodynamika różni się jednak od rolnictwa ekologicznego pewnymi specyficznymi tylko dla siebie regułami, takimi jak:

  • uwzględnienie wpływów kosmicznych, czyli rytmów księżycowych i planetarnych (kiedy uprawiamy ogródek zgodnie z księżycem, stosujemy zasady zapożyczone z biodynamiki)
  • bardzo precyzyjne kalendarze siewu
  • zastosowanie preparatów na bazie substancji mineralnych (np.: proszek wapna, bazaltu, zwapnionych wodorostów morskich czy kwarcu), organicznych (proszek z piór, szczecina wieprzowa lub z rogu, kompostowane odchody krów itp.) oraz wyciągów roślinnych (napary, wywary lub maceraty krwawnika, rumianku, pokrzywy, kory dębu, mniszka lekarskiego, waleriany, skrzypu) w celu leczenia, równoważenia, wzbogacania gleby i rośliny; te preparaty, które zwykle przechodzą fazę fermentacji, dodaje się do kompostu lub bezpośrednio rozpyla na uprawy
  • dynamizacja niektórych z ww. preparatów, to znaczy ich rozcieńczenie w wodzie deszczowej lub wiosennej, a następnie energiczne mieszanie na świeżym powietrzu w celu utworzenia wiru lub chaosu energetycznego.

Aby zostać certyfikowanym biodynamicznym rolnikiem, trzeba być najpierw producentem ekologicznym, a następnie należy przejść dwuletni okres konwersji. Organizacja, która przyznaje takie uprawnienia, funkcjonuje pod nazwą Demeter International. Działa ona także w Polsce.

Biodynamika jest jeszcze bardziej restrykcyjna i wymagająca niż metody ekologiczne, ale podobnie jak te, ma zastosowanie nie tylko do upraw (rolnictwo, ogrodnictwo amatorskie, utrzymanie terenów zielonych), lecz także w hodowli zwierząt gospodarskich, pszczelarstwie oraz uprawie winorośli (wiele winnic – niektóre z nich są prestiżowe, szczególnie w Bordeaux lub Burgundii – prowadzi biodynamicznie swoje winorośla).

 
Małgorzata Świerczyńska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj