KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
31 marca 2020

Wielkanocne przepisy z całego świata

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy wspólnym stole, zastawionym tradycyjnymi pysznościami – w Polsce, m.in. żurkiem, białą kiełbasą, jajkami, mazurkami i babami. Tradycje Wielkanocne z całego świata jednak różnią się - w każdym kraju spożywa się inne produkty nawiązujące do historii danego regionu. Przygotowaliśmy więc dla Was kilka przepisów z różnych stron świata.

Tsoureki – wielkanocne ciasto z Grecji – ciasto przypominające naszą chałkę

Składniki na 2 blachy:

  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 małe opakowania suchych drożdży
  • 8 szklanek mąki
  • 1 i ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (nie trzeba dodawać)
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 5 jajek, rozmąconych

Glazura:

  • 1 żółtko jaja, rozmącone
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać w garnku. Dodać drożdże, 1 szkl. mąki i ¼ szkl. cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. W innej misce wymieszać 7 szklanek mąki, migdały, sól, pozostały cukier, skórkę pomarańczową i anyż. Zrobić wgłębienie w środku i wlać masę drożdżową, roztopione masło i rozmącone jajka. Mieszać i wyrabiać zaczynając od zewnętrznych ścianek miski – aż masa będzie odchodzić od brzegów. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dosypywać mąki. Postępować tak ok. 12 minut. Zagniecione ciasto położyć w innej, natłuszczonej lekko olejem misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, by podwoiło swoją obętość  - ok. 2 godzin.
  3. Po tym czasie pięścią uderzyć ciasto, by trochę się spłaszczyło. Podzielić na 6 kawałków – każdy z nich rozwałkować na stolnicy na długość ok. 12-15 cm, a szerokość 2 cm. Zawijać ciasto na kształt warkocza, używając trzech pasków ciasta. Powstaną nam 2 warkocze przypominające wyrób naszej chałki. Na końcu warkocza związać ciasto.
  4. W tym momencie, opcjonalnie, możemy włożyc między warkocze ciasta 2 ugotowane, czerwono zabarwione jajka – tak tradycyjnie robią to Grecy. Możemy ten etap równie dobrze pominąć.
  5. 2 warkocze z ciasta ułożyć na nasmarowanym uprzednio roztopionym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 2 godziny by podwoiły swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Przygotować glazurę – żółtko rozmieszać z mlekiem. Posmarować tsoureki. Można dodatkowo posypać krojonymi migdałami. Piec ok. 45 minut lub do złotego koloru. Jeśli ciasto zbyt szybko się przypieka – przykryć je folią aluminiową. Smacznego!

 

Włoskie ciasteczka frigolotti

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 150  g masła
  • 120 g zwykłego cukru
  • szczypta soli
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta drożdży w proszku
  • 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej drobno
  • 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych ze skórek
  • 1 laska wanilii lub 1 aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe wstawić na ok.5-10 min. do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni. Kilka razy obrócić podczas pieczenia. Piec do lekkiego zbrązowienia skórki. Następnie zawinąć orzechy w ściereczkę i trzeć dłońmi – w ten sposób skórka szybciej odejdzie.
  2. Masło i mąkę przesiekać na stolnicy nożem. Dodać po kolei pozostałe składniki – cukier, mielone migdały, jajko, drożdże, ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy, sól, czekoladę. Wyrobić rękami. Z ciasta formować małe kuleczki i spłaszczać je na koniec. Układać na blacie/stolnicy/desce. Na środku każdego ciasteczka położyć 1 orzeszek laskowy. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 13 minut. Pyszne! 

 

Cassata siciliana (Ciasto z Sycylii)

Składniki na ciasto:

  • 2 spody biszkoptowe (kupione gotowe lub wcześniej samodzielnie upieczone)
  • wino Marsala do nasączenia biszkoptów lub inny słodki likier np. rum
     

Masa serowa:

  • 500 g serka risotta (tradycyjnie powinien być owczy),
  • 60 g czekolady – pokrojonej na mniejsze kawałki, lub groszków czekoladowych,
  • ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 300 g cukru,
  • 50 g dowolnych kandyzowanych owoców.
     

Dodatkowo:

  • 200 g masy marcepanowej,
  • zielony barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:
Ser risotta odcisnąć na sitku, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać kawałki czekolady, cukier, kandyzowane owoce i ziarenka z laski wanilii – wymieszać. Masę marcepanową zabarwić na zielony kolor. Na spód tortownicy wyłożonej folią przezroczystą położyć biszkopt. Nasączyć go syropem sporządzonym z 50 g cukru, 100 ml wody i 3 łyżkami Marsali lub rum (jak przygotować syrop do nasączania – rozpuścić cukier i alkohol w ciepłej wodzie i schłodzić do temperatury pokojowej). Na spód nałożyć masę serową. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu również wcześniej nasączonym. Wstawić do lodówki na 5h, żeby masa i ciasto stężało – najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy. Masę marcepanową rozwałkować i przykryć nią wierch ciasta oraz boki – nie musi ich ściśle przykrywać. Ciasto udekorować kandyzowanymi lub suszonymi owocami. Bardzo słodki deser, wspaniale smakuje na zakończenie posiłku z mocną, czarną kawą.

 

Wielkanocna pieczona szynka (Francja)

Bardzo prosty sposób na przyrządzenie dania na Wielkanocny obiad. W towarzystwie gotowanych ziemniaków i bukietu warzyw z wody smakuje doskonale!
 

Składniki:

  • 1 duża szynka,
  • 1/3 szklanki żółtej ostrej musztardy np. Dijon, sarepskiej,
  • 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku.

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. W miseczce wymieszać miód lub syrop klonowy, musztardę, cukier i cebulę. Polać lub posmarować szynkę używając do tego łyżki lub pędzelka. Piec mięso przez 2 godziny do pięknego, złotobrązowego koloru. Przed pokrojeniem dać odpocząć mięsu ok. 15 minut, tak by nie wypływały z niego soki, a cały smak został w środku.

Szynka jest też doskonała na zimno – plastry mogą stanowić wędlinę na kanapki, można je jeść też na zimno – z chrzanem, korniszonkami itd. 

Zachęcamy do wypróbowania nowych smaków! Niech to będzie smakowita Wielkanoc!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione