Wielkanocne przepisy z całego świata
Tsoureki – wielkanocne ciasto z Grecji – ciasto przypominające naszą chałkę
Składniki na 2 blachy:
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 2 małe opakowania suchych drożdży
- 8 szklanek mąki
- 1 i ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (nie trzeba dodawać)
- 1 łyżeczka soli
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 5 jajek, rozmąconych
Glazura:
- 1 żółtko jaja, rozmącone
- 2-3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać w garnku. Dodać drożdże, 1 szkl. mąki i ¼ szkl. cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- W innej misce wymieszać 7 szklanek mąki, migdały, sól, pozostały cukier, skórkę pomarańczową i anyż. Zrobić wgłębienie w środku i wlać masę drożdżową, roztopione masło i rozmącone jajka. Mieszać i wyrabiać zaczynając od zewnętrznych ścianek miski – aż masa będzie odchodzić od brzegów. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dosypywać mąki. Postępować tak ok. 12 minut. Zagniecione ciasto położyć w innej, natłuszczonej lekko olejem misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, by podwoiło swoją obętość - ok. 2 godzin.
- Po tym czasie pięścią uderzyć ciasto, by trochę się spłaszczyło. Podzielić na 6 kawałków – każdy z nich rozwałkować na stolnicy na długość ok. 12-15 cm, a szerokość 2 cm. Zawijać ciasto na kształt warkocza, używając trzech pasków ciasta. Powstaną nam 2 warkocze przypominające wyrób naszej chałki. Na końcu warkocza związać ciasto.
- W tym momencie, opcjonalnie, możemy włożyc między warkocze ciasta 2 ugotowane, czerwono zabarwione jajka – tak tradycyjnie robią to Grecy. Możemy ten etap równie dobrze pominąć.
- 2 warkocze z ciasta ułożyć na nasmarowanym uprzednio roztopionym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 2 godziny by podwoiły swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Przygotować glazurę – żółtko rozmieszać z mlekiem. Posmarować tsoureki. Można dodatkowo posypać krojonymi migdałami. Piec ok. 45 minut lub do złotego koloru. Jeśli ciasto zbyt szybko się przypieka – przykryć je folią aluminiową. Smacznego!
Włoskie ciasteczka frigolotti
Składniki:
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 120 g zwykłego cukru
- szczypta soli
- 150 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- szczypta drożdży w proszku
- 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej drobno
- 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych ze skórek
- 1 laska wanilii lub 1 aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
- Orzechy laskowe wstawić na ok.5-10 min. do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni. Kilka razy obrócić podczas pieczenia. Piec do lekkiego zbrązowienia skórki. Następnie zawinąć orzechy w ściereczkę i trzeć dłońmi – w ten sposób skórka szybciej odejdzie.
- Masło i mąkę przesiekać na stolnicy nożem. Dodać po kolei pozostałe składniki – cukier, mielone migdały, jajko, drożdże, ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy, sól, czekoladę. Wyrobić rękami. Z ciasta formować małe kuleczki i spłaszczać je na koniec. Układać na blacie/stolnicy/desce. Na środku każdego ciasteczka położyć 1 orzeszek laskowy. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 13 minut. Pyszne!
Cassata siciliana (Ciasto z Sycylii)
Składniki na ciasto:
- 2 spody biszkoptowe (kupione gotowe lub wcześniej samodzielnie upieczone)
- wino Marsala do nasączenia biszkoptów lub inny słodki likier np. rum
Masa serowa:
- 500 g serka risotta (tradycyjnie powinien być owczy),
- 60 g czekolady – pokrojonej na mniejsze kawałki, lub groszków czekoladowych,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 300 g cukru,
- 50 g dowolnych kandyzowanych owoców.
Dodatkowo:
- 200 g masy marcepanowej,
- zielony barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
Ser risotta odcisnąć na sitku, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać kawałki czekolady, cukier, kandyzowane owoce i ziarenka z laski wanilii – wymieszać. Masę marcepanową zabarwić na zielony kolor. Na spód tortownicy wyłożonej folią przezroczystą położyć biszkopt. Nasączyć go syropem sporządzonym z 50 g cukru, 100 ml wody i 3 łyżkami Marsali lub rum (jak przygotować syrop do nasączania – rozpuścić cukier i alkohol w ciepłej wodzie i schłodzić do temperatury pokojowej). Na spód nałożyć masę serową. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu również wcześniej nasączonym. Wstawić do lodówki na 5h, żeby masa i ciasto stężało – najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy. Masę marcepanową rozwałkować i przykryć nią wierch ciasta oraz boki – nie musi ich ściśle przykrywać. Ciasto udekorować kandyzowanymi lub suszonymi owocami. Bardzo słodki deser, wspaniale smakuje na zakończenie posiłku z mocną, czarną kawą.
Wielkanocna pieczona szynka (Francja)
Bardzo prosty sposób na przyrządzenie dania na Wielkanocny obiad. W towarzystwie gotowanych ziemniaków i bukietu warzyw z wody smakuje doskonale!
Składniki:
- 1 duża szynka,
- 1/3 szklanki żółtej ostrej musztardy np. Dijon, sarepskiej,
- 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki cebuli w proszku.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. W miseczce wymieszać miód lub syrop klonowy, musztardę, cukier i cebulę. Polać lub posmarować szynkę używając do tego łyżki lub pędzelka. Piec mięso przez 2 godziny do pięknego, złotobrązowego koloru. Przed pokrojeniem dać odpocząć mięsu ok. 15 minut, tak by nie wypływały z niego soki, a cały smak został w środku.
Szynka jest też doskonała na zimno – plastry mogą stanowić wędlinę na kanapki, można je jeść też na zimno – z chrzanem, korniszonkami itd.
Zachęcamy do wypróbowania nowych smaków! Niech to będzie smakowita Wielkanoc!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|