KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jakie warzywa będą najlepsze na grilla i jak je smacznie przyrządzić?

Opublikowano 30.04.2019 r.
Dania z grilla to nie tylko sycące mięsiwa. Podczas plenerowego gotowania warto przygotować także zdrowe, warzywne smakołyki. Sprawdźmy zatem, jakie warzywa będą najlepsze do opiekania na ruszcie oraz, jak je smacznie przyrządzić.

Sezon grillowy trwa przez całą wiosnę i lato, czyli wtedy, gdy natura obdarza nas najlepszymi warzywami. Właśnie w tym czasie smakują one doskonale i mają najwięcej wartości odżywczych. Warto zatem do grillowanego mięsa dodać zdrowe, warzywne przekąski – dzięki nim chociaż trochę ograniczymy liczbę spożywanych kalorii podczas biesiadowania. 

Grillowane warzywa – które najlepiej smakują?

  • Cukinia,
  • papryka,
  • cebula,
  • bakłażan,
  • pomidor,
  • ziemniaki,
  • szparagi.

Grillować możemy także pieczarki i marchewkę, ale polecamy je wcześniej podgotować, aby były odpowiednio miękkie.

Warzywa z grilla mogą być świetnym dodatkiem do dań mięsnych lub oddzielną pyszną przekąską.

Jak grillować warzywa?

Świeże warzywa należy umyć, pokroić na mniejsze cząstki lub plastry, wykroić gniazda nasienne. Następnie układamy je na tacce aluminiowej (można też skroplić delikatnie oliwą, doprawić solą, pieprzem, ziołami) i opiekamy na ruszcie. Warzywa miękkie będą gotowe już po 4-5 minutach, te twarde potrzebują około 10-12 minut. Grillowane warzywa można podawać z sosami lub dipami. Świetnym pomysłem jest także zrobienie warzywnych szaszłyków.

Grilowane warzywa jako dania główne

Grillowana papryka z fetą

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 2 opakowania sera feta,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki,
  • garść posiekanych listków świeżej bazylii,
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Ser feta wkruszamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ugniatamy farsz, doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii, dodajemy oliwę, mieszamy. 
Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę papryki skraplamy oliwą, do środka nakładamy farsz. Grillujemy na tacce aluminiowej przez około 20-25 minut. 

 

Grillowany bakłażan z mozzarellą

Składniki:

  • 1 bakłażan, 
  • ser mozzarella – kulka,
  • 2 pomidory,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka plasterków boczku wędzonego

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Oprószamy solą i pieprzem, skraplamy oliwą z oliwek. Przez chwilę opiekamy na grillu z dwóch stron  - zdejmujemy z rusztu – na każdy plaster bakłażana kładziemy plasterek pomidora, sera mozzarella i owijamy całość boczkiem. Ponownie grillujemy z każdej strony (aż boczek się podpiecze).

 

Grillowane pieczarki z serem

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek,
  • starty żółty ser,
  • sól, pieprz.

Pieczarki myjemy, wycinamy ogonki (można je lekko podgotować w osolonej wodzie), oprószamy solą i pieprzem, nadziewamy środki startym żółtym serem. Układamy na tacce aluminiowej (posmarowanej oliwą z oliwek) i grillujemy około 10 minut. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

 

Grillowana cukinia

Składniki:

  • cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż, na cztery części. Nakłuwamy widelcem, posypujemy solą, pieprzem i smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przed grillowaniem skraplamy oliwą z oliwek. Grillujemy przez około 10 minut z każdej strony.

 

Warzywa opiekane na ruszcie nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, dlatego z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym grillowym menu. Smacznego!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO