Zdrowe nawyki żywieniowe - co warto jeść?

Na mocny wzrok
Oczy potrzebują dwóch składników luteiny i zeaksantyny. Zabezpieczają plamkę żółtą przed uszkodzeniami oraz chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Substancji tych należy szukać m.in. w szpinaku, brokułach, papryce i żółtkach jaj.
Dla dojrzałych kobiet
Niedobór naturalnych estrogenów można zastąpić fitoestrogenami z roślin. Najczęściej polecana jest soja. Podobnie działa też siemię lniane, które zawiera lignany, roślinne odpowiedniki estrogenów. W czasie przekwitania warto spróbować populanych teraz nasion chia, czyli szałwii hiszpańskiej. Przygotowany na bazie nasion chia i mleka deser wzmacnia również kości i serce. Zawiera kwasy omega-3 i wapń.
Ochrona przed nowotworami
W walce z komórkami rakowymi, ich rozwojem, ważne jest zarówno co się je, ale i czego należy unikać. Niekorzystnie wpływa spożywanie potraw i produktów z zawartością tłuszczy trans. Dlatego warto zrezygnować z przetworzonej żywności i dań typu fast food.
Dużą zawartość antyrakowych składników zawierają np.:
- Owoce jagodowe – pełne są antocyjanów, flawonoidów. To substancje wzmacniające odporność i chroniące nasze DNA przed uszkodzeniem. Dlatego warto spożywać borówki, jagody, żurawinę czy figi.
- Zielone warzywa – jak brokuł, brukselka i kapusta zawierają witaminy C, E, K i karotenoidy, które działają przeciwzapalnie i chronią przed wolnymi rodnikami
- Rośliny strączkowe – fasola, groch, soja czy cieciorka zawierają dużo błonnika, izoflawony i fitoestrogeny. Składniki te mogą spowolniać namnażanie komórek nowotworowych.
- Czosnek, cebula, por – zawarte składniki działają przeciwzapalnie.
- Makrela, śledź, łosoś – tłuste ryby morskie są źródłem witaminy D i A, a jej niedobór wpływa na rozwój nowotworów, głównie jelita grubego, piersi czy pęcherza moczowego. Ryby zawierają kwasy omega-3, co zmniejsza reakcje zapalne i działa immunomodelująco.
Zrób to w domu
Koktail wzmacniający organizm
Składniki : 1brokuł, garść szpinaku, 1 jabłko, 1 banan, szklanka mleka Wykonanie: zmiksować brokuł, szpinak, jabłko, banana i mleko, zapewniające źródło białka, witamin i minerałów. Można dodać też zielonego jęczmienia, który działa wzmacniająco. |
Omlet z nadzieniem
Składniki: 300 g szpinaku, pęczek zielonych szparagów, ząbek czosnku, łyżka masła, 3 łyżki śmietany, 4 jaja, łyżka mleka, 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera, szczypta gałki, sól, pieprz. Wykonanie: szpinak i szparagi umyć. Pokroić w kawałki szparagi, zblanszować ok. 4 minuty we wrzątku. Szpinak wraz z czosnkiem podsmażyć na maśle, dodać szparagi i śmietanę, przyprawić. Jaja roztrzepać z łyżką mleka i wlać na rozgrzaną patelnie. Kiedy omlet się zetnie na połowę nałożyć nadzienie, następnie złożyć go na pół. Po zdjęciu na talerz posypać wiórkowanym serem.
|
![]() |
Magdalena Włodarska - Kasiuk
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|