KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Nie łam się! Dieta na zdrowe kości - przykładowy jadłospis

Opublikowano 20.08.2018 r.
Osteoporoza to cichy i podstępny zabójca kości. Choroba ta często rozwija się niepostrzeżenie, z miesiąca na miesiąc, powodując ubytek masy kostnej, osłabienie szkieletu i dużą podatność na złamania. Można jednak skutecznie jej zapobiec, dzięki odpowiedniej diecie. Mamy dla Was gotowe przepisy!

Na osteoporozę narażone są szczególnie kobiety w okresie przekwitania – wszystko za sprawą zmniejszonej ilości estrogenów – żeńskich hormonów płciowych, których liczba podczas menopauzy diametralnie spada.

Natomiast osteopenia to stan zmniejszonej gęstości kości w odniesieniu do norm dla wieku i płci, ale stan odwracalny, nie patologiczny. W ostatnim czasie na osteopenię narażone są szczególnie młode dziewczyny i kobiety z powodu złej diety- najczęściej z powodu odchudzania i niedoboru składników odżywczych.

Co robić by uchronić się przed tymi chorobami? Zadbać o dietę bogatą w wapń.

Najlepsze źródła wapnia:

  • ryby w konserwach zjadane z ośćmi (szprotki, sardynki, śledzie),
  • mleko i jego przetwory (ale nie odtłuszczone – wybierajmy te pow. 2% tłuszczu – wtedy dostarczymy dodatkowo witamin A i D) – szczególnie ser żółty,
  • sezam, mak, mogdały, suszone figi i morele,
  • zielone warzywa (brokuły, jarmuż, koper włoski, natka pietruszki),
  • fasola,
  • sok pomarańczowy,
  • produkty sojowe (mleko, serek sojowy tofu).

Czego unikać?:

  • nadmiaru kawy, mocnej herbaty,
  • alkoholu,
  • napoi gazowanych, słodzonych typu cola – produkty te wypłukują wapń z organizmu.

 

A oto przykładowy jadłospis na mocne kości:

  • I śniadanie

Owsianka na mleku z suszonymi figami i sezamem

 

Wykonanie: 4 łyżki płatków zalać 1,5 szklankami mleka 2% - 3,2%, dodać kilka pokrojonych fig i gotować do miękkości (ok. 10-15 minut). Całość posypać sezamem.

  • II śniadanie

Sok pomarańczowy/duża pomarańcza lub jogurt naturalny z owocami i pestkami

  • Obiad

Zupa krem z brokułów

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać brokuły (świeże lub z mrożonki), zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować zupę na krem, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

lub

Dorsz z kaszą gryczaną i duszony szpinak w mleku

Rybę skropić cytryną, posolić, popieprzyć, doprawić ulubionymi ziołami, zawinąć w folię i piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut (w zależności od wielkości ryby). Na patelni rozgrzać masło bądź oliwę, podsmażyć krótko czosnek i cebulkę, dodać świeży lub rozmrożony uprzednio szpinak, zalać mlekiem i poddusić aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z kaszą gryczaną posypaną natką pietruszki.

  • Podwieczorek

Szklanka maślanki lub kefiru

 

  • Kolacja

Grahamka z pastą ze szprotek i twarogu z rzodkiewkami i szczypiorkiem

Puszkę szprotek rozgnieść z twarogiem półtłustym, dodać kilka łyżek mleka bądź jogurtu do odpowiedniej konsystencji. Pastę rozsmarować na bułce, udekorować rzodkiewką, posypać szczypiorkiem, skropić oliwą bądź dobrym olejem (np. lnianym, rzepakowym – tłoczonymi na zimno).

 

  • Przed snem

Szklanka naturalnego kakao


1 szklanka mleka, 1 łyżeczka kakao. Pijemy na dobry sen ;-)

 

Pysznie i zdrowo! Dieta bogata w wapń to twoja broń w walce o mocne kości.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj