KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Mniej warzyw w Unii Europejskiej

Opublikowano 18.08.2018 r.
W ocenie Europejskiego Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) przedłużająca się susza w Europie spowodowała najpoważniejsze problemy produkcyjne w sektorze warzywnym w UE w ciągu ostatnich 40 lat. 

Według PROFEL, kraje UE szczególnie dotknięte skutkami suszy to Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Węgry i Polska. Dla grochu i fasoli spadek plonów w UE szacuje się na  20% do 50%,  zaś cebuli, cukinii i szpinaku między 15% a 50%. Ponadto w wielu regionach zasiew drugiego zbioru: szpinaku, fasoli i kalafiorów był niemożliwy z powodu suszy.  

Jak podkreśla PROFEL, negatywny wpływ spadku plonów w największym stopniu odczuje sektor mrożonych i konserwowanych warzyw. Zdaniem przetwórców straty już teraz spowodowały zmniejszenie i nieregularne dostawy świeżych warzyw do zakładów przetwórczych, prowadząc do zmniejszenia ilości przetwarzanych produktów, a w konsekwencji wzrostu kosztów produkcji. 

Zdaniem PROFEL, wzrost kosztów oraz zmniejszenie podaży warzyw może prowadzić do podwyżek cen surowca, jak i produktów gotowych.

Źródło: PROFEL

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:warzywa unia europejska
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO