Niedoceniane paliwo

Polska, podobnie jak wszystkie kraje członkowskie Unii Europejskiej, musi ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.
Jednym z ważniejszych sposobów realizacji tego zadania jest zastępowanie węgla biomasą. Podstawową zaletą biomasy jako surowca energetycznego w porównaniu z paliwami kopalnymi jest znaczne ograniczenie emisji CO2 do atmosfery. Rolnictwo produkując biomasę, w tym słomę, na cele energetyczne przeciwdziała zmianom klimatu, co leży w jego interesie, ponieważ skutki zmian klimatu najsilniej wpływają na samo rolnictwo.
Zasadniczymi elementami, które decydują o kosztach pozyskania słomy jest wielkość plonu, powierzchnia pola oraz sposób zbioru. Wraz ze wzrostem plonu koszt w przeliczeniu na jednostkę masy maleje. Również zastosowanie nowoczesnych maszyn, o dużej wydajności pracujących na polach o większym areale, pozwala znacznie ograniczyć koszty. Wartość opałowa słomy suchej wynosi 15–17,3 MJ/kg.
W przeszłości słomę wykorzystywano na ściółkę i paszę. W ostatnim okresie, dzięki mniejszemu pogłowiu zwierząt i innemu ich żywieniu, zmniejszyło się zdecydowanie zużycie słomy na ściółkę, a tylko znikome jest zużycie na paszę. W tej sytuacji pozostają nadwyżki słomy, które mogą być wykorzystywane na cele energetyczne. Z nadwyżki wynoszącej około 9 mln ton przynajmniej 30–40% można wykorzystać na cele energetyczne. Szczególnie duże jej ilości można pozyskać w rejonach o dominacji dużych gospodarstw, które zbożami i rzepakiem obsiewają często ponad 90% gruntów ornych oraz mają małą produkcję zwierzęcą. W takich gospodarstwach około 50% słomy powinno być przyorywane, aby zapewnić odpowiedni dopływ materii organicznej do gleby, a reszta może być zagospodarowana na inne cele, m.in. na produkcję brykietu.
Brykiety z reguły nie zawierają żadnych substancji wiążących – powstają w wyniku sprasowania roślin pod wysokim ciśnieniem. Pierwszym etapem produkcji jest rozdrobnienie słomy. Na brykiet długość sieczki może wynieść do 10 cm, w przypadku pelletu kilka milimetrów. Jeżeli słoma jest o wilgotności powyżej 15% wskazane jest dosuszenie sieczki, co podwyższy jej wartość opałową, ale podroży koszty wytwarzania. Kolejnym etapem jest proces właściwy, a więc zagęszczanie masy. Formowanie odbywa się pod wpływem ciśnienia wytwarzanego przez prasę i temperatury, dzięki zainstalowaniu grzałki podgrzewającej słomę. Brykiety powinny być przechowywane pod zadaszeniem, osłonięte przed wpływem warunków atmosferycznych, najlepiej w suchych i przewiewnych pomieszczeniach.
Zalety brykietu:
- idealnie zastępuje każdy materiał opałowy węgiel, drewno, koks, miał itp.;
- świetnie nadaje się do spalania w piecach co, kominkach, kotłach grzewczych na paliwa stałe, piecach piekarniczych, do ogrzewania szklarni itd.;
- posiada wysoką wartość energetyczną – jego kaloryczność jest porównywalna do węgla czy miału, a 1 tona brykietu odpowiada ok. 3–5 m3 drewna opałowego;
- długo się żarzy, ok. 3–5 godzin;
- śladowe ilości popiołu, który może być wykorzystany jako ekologiczny nawóz;
- bez domieszek klejów, lepiszczy, nie wydziela zapachów;
- nie powoduje osadzania się sadzy i nie powoduje korozji kotłów;
- jest ekologicznym źródłem energii, nie zatruwa środowiska;
- nie brudzi rąk;
- wygodny transport i magazynowanie.
Do celów grzewczych może być wykorzystany każdy rodzaj słomy: zbożowa, rzepakowa, z roślin motylkowatych, włóknistych (len, konopie) oraz roślin zielarskich.
Słoma kukurydziana może być również wykorzystywana w procesie spalania. Ze względu na wysoką wilgotność pod koniec okresu wegetacji zalecane jest pozostawienie słomy na polu do momentu zwiędnięcia. W tym czasie następuje obniżenie zawartości metali alkaicznych i chloru. Po dosuszeniu do ok. 20% wilgotności może być wykorzystywana do produkcji brykietów i granulatu opałowego.
Na cele energetyczne bardziej przydatna jest tzw. słoma „szara”, która po skoszeniu powinna leżeć kilka dni na powierzchni pola, aby deszcz i rosa wyługowały z niej związki chloru i potasu. Składowana powinna być w zadaszonych pomieszczeniach lub stertach okrytych folią, po uprzednim wysuszeniu. W przybliżeniu można przyjąć, że pod względem energetycznym 1,5 tony słomy równoważy 1 tonę węgla kamiennego średniej jakości.
Wartość opałowa wybranych rodzajów biomasy w zależności od wilgotności
Rodzaj biomasy |
Wilgotność biomasy w % |
Wartość opałowa w stanie świeżym MJ x kg-1 |
Wartość opałowa w stanie suchym MJ x kg-1 |
Słoma pszenna |
15–20 |
12,9–14,1 |
17,3 |
Słoma jęczmienna |
15–22 |
12,0–13,9 |
16,1 |
Słoma rzepakowa |
30–40 |
10,3–12,5 |
15,0 |
Słoma kukurydziana |
45–60 |
5,3–8,2 |
16,8 |
Zrębki wierzby |
40–55 |
8,7–11,6 |
16,5 |
Brykiet ze słomy |
9,7 |
15,2 |
17,1 |
![]() |
Anna Trepanowska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|