KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

KRIR o zmianach wykazu artykułów rolno- spożywczych z zagranicy

Opublikowano 17.04.2019 r.
Zarząd KRIR przekazał opinie do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej.

W ocenie KRIR, proponowane zmiany rozporządzenia wydają się być korzystne zarówno dla podmiotów importujących, producentów, przetwórców i finalnego konsumenta, jednak zdaniem samorządu rolniczego są niewystarczające.

Projekt rozporządzenia poszerza wykaz artykułów rolno-spożywczych o:

  •     świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego: wiśnie, śliwki, truskawki i poziomki, maliny, porzeczki czarne, porzeczki czerwone. Minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej to 5 ton,
  •     warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin zakonserwowane cukrem- sprowadzane z krajów trzecich w minimalnej ilości 1 tona,
  •     żurawiny, inaczej przetworzonej lub zakonserwowanej. Proponowana minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej to -1 tona,
  •     oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, oraz pozostałą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w minimalnej ilości 0,1 tony,
  •     pozostałą oliwę i jej frakcje, niemodyfikowane chemiczne, do celów spożywczych w minimalnej ilości 0,5 tony,

Obecnie w/w artykuły nie podlegają kontrolom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a odnotowuje się wzrost ich obrotu. Z uwagi, na pochodzenie z krajów trzecich, istnieje wiele czynników pogarszających ich jakość w trakcie transportu i przechowywania - zauważa KRIR.

Druga zmiana w projekcie rozporządzenia dotyczy obniżenia minimalnej ilości podlegającej kontroli jakości handlowej dla:

  •     łuszczonych ziaren gryki, dla celów spożywczych, z 5 ton do ilości
  •     minimalnej -1 tony.

Dostawcami gryki są głównie: Litwa, Rosja i Ukraina, a jej import z roku na rok rośnie.

Problemem zgłaszanym przez rolników jest przywóz gryki oznaczonej kodem CNR ex10081000. W obecnie obowiązującym rozporządzeniu przewóz gryki przeznaczonej do celów spożywczych z krajów poza unijnych kontrolowany jest na granicy w przypadku przewozy ilości większej niż 5 ton.  Samorząd rolniczy informuje, że odbiera wiele sygnałów od rolników,  którzy zarzucają zbyt duży import gryki z Ukrainy i spadek cen gryki na skupach w Polsce. Dlatego też wnosimy o zmianę przepisów w zakresie minimalnej ilości podlegającej kontroli jakościowej i ilościowej gryki przeznaczonej na cele spożywczej,  z 5 ton do 1 tony.

Zdaniem Samorządu Rolniczego proponowane zmiany, choć nie obejmują wszystkich oczekiwanych pozycji w załączniku do rozporządzenia,  należy  ocenić pozytywnie, bo pozwalają na dodatkową weryfikację jakości handlowej w ramach przeprowadzanych kontroli przez IJHARS.

Chroni to polskie przedsiębiorstwa przez nieuczciwymi praktykami handlowymi. Zasięg tych zmian i rozporządzenia jest jednak ograniczony, zawężony ustawą z 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu, i z pewnością nie jest odpowiedzią na oczekiwania rolników - producentów, którzy chcą takich zmian legislacyjnych, które zapewnią ochronę rodzimej produkcji.

Zgodnie ze zgłaszanymi wnioskami rolników z wschodnich regionów Polski samorząd rolniczy proponuje, by obowiązkowa kontrola jakościowa i ilościowa prowadzona przez organy IJHARS, w przypadku świeżych owoców tj. wiśni, śliwek, truskawek, poziomek, malin, porzeczek czarnych, porzeczek czerwonych prowadzona była w wysokości niższej niż proponowana w projekcie nowelizowanego rozporządzenia - to jest 1 tony.

Przy okazji nowelizacji rozporządzenia, należy również zmienić przepis dotyczący  minimalnej ilości podlegającej kontroli jakości przy imporcie artykułów będących różnego rodzaju przyprawami, m.in. pieprzu, cynamonu, imbiru, anyżu - apeluje KRIR. Jeżeli zestawimy wielkość masową opakowań przeznaczonych do obrotu, z 1 toną, jako minimalną ilością podlegającą kontroli, to wydaje się nieuzasadnione.

 

Źródło: KRIR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:krir
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO