KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
27 kwietnia 2020

Zdrowe grillowanie w praktyce

Grille są stałym elementem przydomowych ogródków, działek, ośrodków wypoczynkowych czy też pól namiotowych, a grillowanie stało się sposobem na miłe spędzenie czasu połączone ze smacznym jedzeniem. Dziś doradzamy, jak grillować możliwie bezpiecznie i zdrowo. 

Odpowiednie przygotowanie to podstawa

Aby uniknąć wchłaniania szkodliwych dioksyn (substancje chemiczne, które mogą wpłynąć na powstawanie złośliwych nowotworów) w trakcie „grill party” warto zaopatrzyć się w którąś z naturalnych podpałek do grilla (na rynku dostępne są nawet produkty z ekologicznymi certyfikatami). 

Przygotowania do grilla należy rozpocząć odpowiednio wcześnie – potrawy powinny znaleźć się na ruszcie dopiero gdy węgiel zacznie pokrywać się szarym popiołem (czyli ok.30-40 minut po tym, jak rozpoczęliśmy rozpalać ogień). Pamiętajmy także o zakupie tacek (lub folii aluminiowej) na mięso i… higienie, gdyż w imprezowym ferworze bardzo łatwo zapomnieć o tym, by… przed jedzeniem umyć ręce.

Jakie mięso wybierać?

Dietetycy zwracają uwagę, by do grillowania wybierać mięso chude. Szczególnie polecane są kurczak, indyk lub ryby. W ostatnich latach coraz częściej nagłaśniane są różnego rodzaju afery związane z działalnością dużych przedsiębiorstw branży mięsnej, dlatego warto zainteresować się mięsem z ekologicznym certyfikatem. W gospodarstwach ekologicznych zwierzęta chowane są w warunkach naturalnych, bez „chemicznego wspomagania”. Uzyskane z nich mięso wyróżnia się zapachem i strukturą, ale także (niestety)… stosunkowo wysoką ceną. 

Jak przyrządzać mięso? 

Na pewno warto pomyśleć o marynacie, która uchroni je przed szkodliwymi substancjami wytwarzającymi się w trakcie grillowania. Warto także kroić mięso na możliwie małe kawałki, aby podpiekanie trwało możliwie krótko. Aby cieszyć się znakomitym smakiem, należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu potraw – nie wystawiajmy mięsa na długie działanie promieni słonecznych – lepiej możliwie długo trzymać je w lodówce.

Bardzo ważny jest odpowiedni czas grillowania. Choć głód doskwiera, nie sięgajmy po mięso jak tylko się zarumieni. W środku może być jeszcze zupełnie surowe. 

Warzywa, warzywa, warzywa….

Dietetycy zachęcają, by spożywanie grillowanego mięsa połączyć z konsumpcją warzyw. Można je z powodzeniem „wsadzić na ruszt” lub przyrządzić pyszną sałatkę. 

Alkohol nie jest polecany 

Chociaż „piwko i kiełbaska z grilla” to bardzo popularny zestaw, dietetycy zauważają, że alkohol połączony z tłustym jedzeniem to mocne obciążenie dla naszych żołądków i wątroby. Warto rozważyć rezygnację z „procentów”, albo przynajmniej mocno je ograniczyć.

Na koniec pozostaje tylko życzyć smacznego!

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione