Jak COVID-19 wpłynął na sektor drobiu i jaj

Utrata kanału hotelarsko-gastronomicznego wywarła duży wpływ na niektóre produkty wysokiej jakości, takie jak kaczki, przepiórki, króliki, perliczki i gęsi. Mimo że konsumenci nadal kupują brojlery i mięso indycze od detalistów, rynek ten również został dotknięty. Mięso drobiowe sprzedawane w sklepach nie rekompensuje utraty kanału HoReCa - czytamy w komunikacie KRIR.
Podobne zjawisko zauważono w przypadku produktów jajecznych, gdyż większość z nich jest wykorzystywana zazwyczaj w sektorze usług gastronomicznych. W sektorze jaj zgłoszono również problemy z transportem jaj wylęgowych i jednodniowych piskląt, ponieważ wiele z nich jest przewożonych samolotami pasażerskimi. Co więcej, w większości państw członkowskich ograniczono również wprowadzanie piskląt do hodowli.
Producenci zgłaszają też mniejszą lub zerową dostępność pewnych rodzajów paszy, np. soi ekologicznej.
Równocześnie do UE importuje się znaczne ilości mrożonego mięsa drobiowego z krajów trzecich. Sektor HoReCa jest praktycznie jedynym rynkiem zbytu dla tych produktów. Zapasy mięsa drobiowego rosną, a zamrażarki w całej UE pękają w szwach, czekając tylko na zniesienie środków izolacji domowej. Dlatego też w momencie ponownego otwarcia restauracji, hoteli i cateringu pojawi się kryzys wynikający z nadpodaży, gdyż konsumenci nie zaczną jeść poza domem dwa razy częściej niż przed pandemią. Wywrze to niesamowitą presję na ceny - prognozuje Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Zarządzanie kontyngentami taryfowymi jest ważnym instrumentem zarządzania rynkiem. W związku z tym 30 kwietnia 2020 r. Copa-Cogeca wezwała Komisję Europejską do pokierowania przywozem w sposób, który pozwoli nam uniknąć kryzysu wynikającego z nadmiernej podaży. Jest to rozwiązanie neutralne pod względem budżetowym.
Kraje trzecie eksportujące jaja i produkty jajeczne do UE muszą koniecznie co do joty przestrzegać celów podpisanych umów o wolnym handlu, by nie dopuścić do wzmożonych przepływów handlowych i pojawienia się nieuczciwej konkurencji.
Oprócz tego, szczególnie korzystnym rozwiązaniem byłoby udostępnienie systemu prywatnego przechowywania w tym sektorze, a także innych środków wsparcia dla:
- Produktów głównych (brojlery i indyki) i specjalistycznych (kaczki, gołębie, przepiórki,
- króliki, perliczki i gęsi).
- Produktów jajecznych.
- Utrzymania stada rodzicielskiego gatunków podrzędnych.
- Utrzymania stada pierwszego pokolenia brojlerów i indyków.
- Ponowne wprowadzenie przetworzonych białek zwierzęcych dla zwierząt innych niż przeżuwacze.
Źródło: KRIR
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|