KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Co zrobić z czereśni? Poznaj nasze propozycje

Opublikowano 07.07.2020 r.
Czereśnie to pyszne i soczyste owoce sezonowe, które warto włączyć do swojego menu ze względu na wyjątkowe właściwości dla zdrowia. Są skarbnicą błonnika i przeciwutleniaczy, doskonale regenerują ciało po wysiłku. A ponadto ułatwiają zasypianie, łagodzą stany zapalne i neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. Sezon na czereśnie trwa w od czerwca do sierpnia. Warto wykorzystywać te pyszne czerwone owoce do przygotowywania różnorodnych dań i deserów. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na wytrawne i słodkie dania z czereśniami.

Domowe lody czereśniowe

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru

Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka, zasypać 2 łyżkami cukru i zagotować około 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i odstawić do przestygnięcia. Żółtka i jajko ubić z resztą cukru. Następnie ubić śmietanę, połączyć z mlekiem i serkiem mascarpone, masą jajeczną i musem czereśniowym. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Zamrozić i gotowe.

 

Ciasto Fale Dunaju

Składniki na ciasto:                                                                                           

  • 6 jajek
  • 250 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

Składniki na krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
400 g czereśni

Składniki na polewę czekoladową:

  • 5 łyżek słodkiej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła


W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, połączyć z żółtkami. A następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao i mleko.

Blachę do pieczenia ciasta wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć na niej jasne ciasto, wydrylowane czereśnie, a następnie pokruszyć kawałki ciemnego ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, a następnie wystudzić.

Przygotować krem. W tym celu odlać 3/4 szklanki zimnego mleka i połączyć je z dwoma rodzajami mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, a po zagotowaniu wlać rozmieszane mąki i chwilę mieszać. Krem należy wystudzić, a następnie utrzeć na jednolitą masę z masłem i rozsmarować na placku. Na koniec roztopić masło i zagotować z pozostałymi składnikami, a kiedy polewa przestygnie udekorować nią ciasto.

 

Clafoutis – francuskie ciasto naleśnikowe z czereśniami

Składniki:

  • 450 g czereśni
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka bułki tartej.


Czereśnie umyć i wydrylować, zasypać łyżką cukru i odstawić na kilka minut. W misce połączyć mąkę z cukrem i szczyptą soli. W drugiej misce ubić jajka ze śmietaną, a następnie mokre składniki dodać do suchych i wszystko dobrze wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem, posypać bułką tartą, ułożyć na niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem. Na wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto doskonale smakuje w upalne letnie popołudnie. Można je podawać z musem owocowym lub lodami i odrobiną mięty.

 

Sałatka z czereśniami

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 0,5 sera feta
  • 1,5 szklanki czereśni
  • 2 gałązki koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Sałaty rozłożyć na talerzach i porwać na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i oczyścić. Natrzeć przyprawą do kurczaka i usmażyć do zarumienienia z obu stron. Pokroić w plasterki i rozłożyć na sałacie. Ser feta pokroić w kostkę. Gałązki kopru drobno poszatkować i posypać nimi sałatę. Na koniec przyprawić całość solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek.

 

Filet z kurczaka nadziany czereśniami

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 szklanki czereśni
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • olej do pieczenia
  • kilka listków mięty
  • wykałaczki

Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błonek i podzielić na równe duże kawałki. Delikatnie je rozbić, przyprawić solą, pieprzem i odstawić. Następnie przygotować nadzienie. Umyte liście mięty drobno posiekać, czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki nadzienia połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Nałożyć farsz na filety, zawinąć w koperty i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i piec przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawać z ziemniakami lub kopytkami w towarzystwie świeżej surówki.

 

Serowe knedle z czereśniami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  •  200 g czereśni
  •  100 g twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  1 jajko
  •  1 łyżka cukru


Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić i przepuścić przez praskę razem z twarogiem. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wszystko razem wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Z ciasta formować kuleczki, rozpłaszczyć je na dłoni, nałożyć farsz i zakleić. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane musem czereśniowym.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO