KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Co zrobić z wiśni? Dżemy, soki, nalewki na zimę!

Opublikowano 28.07.2020 r.
Sezon na wiśnie w pełni. Warto zajadać się nimi prosto z drzewa, ale polecamy również zamknąć je w słoikach i butelkach, w formie przetworów. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich pysznym smakiem również jesienią, zimą i wczesną wiosną. Zastanawiasz się co zrobić z wiśni? Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory doskonałe.

wiśnie w żelu

Wiśnie w żelu

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • około 2 szklanki wody.

Wiśnie zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną łączymy z 1/3 szkl. wody. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącej zalewy owocowej. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia. Wlewamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Idealny dodatek np. do domowych gofrów.

 

Dżem wiśniowy z kardamonem

dżem wiśniowy z kardamonem

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni,
  • 400 g brązowego cukru,
  • 2 cytryny,
  • pół łyżeczki kardamonu.

Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryn. Odstawiamy na około godzinę. Wiśnie wraz z uzyskanym sokiem przekładamy do garnka i gotujemy około 1, 5 do 2 godzin od momentu zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy kardamon. 

 

Wiśnie w rumie

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni,
  • szklanka cukru,
  • szklanka białego rumu.

Wiśnie drylujemy, przesypujemy do słoika, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Słoik przykrywamy nakrętką, a nie zakręcamy. Odstawiamy na trzy tygodnie, co kilka dni potrząsamy słoikiem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie odcedamy wiście - wkładamy do słoiczków, zalewamy uzyskanym sokiem. Będą świetnym dodoatkiem do ciast. Pozostały sok wlewamy do butelek - powstała świetna nalewka wiśniowo-rumowa, która powinna jeszcze odstać przed skosztowaniem minimum 4 tygodnie. 

 

Sok wiśniowo-jabłkowy z miętą

Składniki:

  • 0, 5 kg wiśni,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 5 dużych gałązek świeżej mięty,
  • 350 ml wody,
  • 500 g cukru.

Wiśnie i pokrojone na cząski jabłka zasypujemy cukrem i wlewamy do nich wodę, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy listki mięty, dokładnie mieszamy. Kiedy sok będzie klarowny, zlewamy go przez sito i ponownie gotujemy. Następnie przelewamy do butelek. Sok powinien odstać minimum tydzień.

 

Nalewka z wiśni

Składniki:

  • 1,5 kilograma wiśni
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 litr wódki
  • 1 litr wody

Wiśnie umyć, osuszyć i wypestkować. Pozbawione pestek owoce wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Całość zalać wódką, słoik zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. Od czasu do czasu słoikiem wstrząsnąć. Po tym czasie nalewkę przecedzić, jeśli trzeba to dosłodzić i dodać wodę. Przelać do butelek i gotowe. Nasączone alkoholem owoce warto wykorzystać jako dodatek do słodkich deserów.

 

Wino wiśniowe

Składniki:

  • 10 kg wiśni
  • 5 kg cukru
  • 1/4 kostki drożdży
  • około 10 litrów wody

Połowę wiśni przełożyć do gąsiorów, a z pozostałych wycisnąć sok. Połączyć sok z cukrem i drożdżami i przelać do gąsiorów. Zalać wodą, zatkać czystą bawełnianą ściereczką i odstawić na 5 miesięcy w ciepłe i zacienione miejsce. Po tym czasie wino odcedzić i przelewać do butelek.

Z takim zapasem jesteśmy gotowi na nadejście zimy ;-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO