Nietypowe pomysły na śniadania z owocami sezonowymi

Domowy croissant z owocami
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 kostka drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 500 g masła
Dodatkowo:
- 2-3 jajka do smarowania
- płatki migdałów
- ulubione owoce sezonowe bądź np. dżem z czarnej porzeczki
Do ciepłego mleka pokruszyć kostkę drożdży i delikatnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Do dużej miski wsypać miskę, dodać sól, cukier, masło oraz rozczyn. Ciasto wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie włożyć je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, powykrawać z niego trójkąty, na każdy z nich nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwinąć. Gotowe rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut.
Sycylijska drożdżowa brioszka z owocami
Składniki:
- 600 g mąki
- 50 g drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 150 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól
- cynamon
- ulubione owoce
- lody
Ciepłe mleko połączyć z cukrem i drożdżami, a następnie odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić, połączyć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko, dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, przestudzone rozpuszczone masło z cukrem oraz drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość, zagniatać małe bułeczki i ułożyć je na posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć je ręcznikiem aż podwoją swoją objętość. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posypać cukrem i cynamonem. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 20-30 minut.
Drożdżowe brioszki na Sycylii są popularnym daniem śniadaniowym. Można je podawać w towarzystwie lodów czy owoców sezonowych.
Ukraińskie syrniki
Składniki:
- 300 g twarogu
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- do podania: owoce sezonowe lub dżem
Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać do niego jajka, cukier i mąkę. Z powstałej masy formować placuszki w dłoniach, obtaczać je w mące. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na odrobinie oleju na patelni. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Pyszne ukraińskie placuszki z twarogiem podane z owocami sezonowymi będą alternatywą dla codziennych i czasem już nudnych kanapek.
Marokańskie naleśniki msemen
Składniki:
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 700 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 300 g kaszy manny
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
- owoce sezonowe i miód
Do dużej miski wsypać mąkę, kaszę, sól, drożdże i wlać letnią wodę. Ciasto wymieszać, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nałożyć na nią odrobinę ciasta przy pomocy łyżki i rozsmarować na patelni. Smażyć kilka minut na małym ogniu z jednej strony. Osuszyć na ręczniku papierowym i gotowe. Marokańskie placuszki podawać z owocami sezonowymi, polane odrobiną miodu.
Dutch Baby – pieczony holenderski naleśnik
Składniki:
- 4 duże jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- ulubione owoce, np. borówki
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni wstawić na 20 minut formę do tarty. Do miski wbić jajka i rozbełtać przy pomocy miksera. Dodać mleko, a następnie cukier, mąkę, sól, i kardamon. Miksować do połączenia składników. Wyjąć rozgrzaną formę do tarty, natłuścić ją masłem, a następnie wylać masę naleśnikową. Na wierzchu ułożyć owoce. Holenderski naleśnik Dutch Baby piec przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Doskonale smakuje na śniadanie i podwieczorek.
Ach te owocowe śniadania :-) Idealny sposób na miły poranek!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|