Spadek opłacalności produkcji zwierzęcej

Przyczyną ogólnego pogorszenia koniunktury w rolnictwie są przede wszystkim gorsze notowania cen żywca (trzoda chlewna, drób) wywołane spadkiem zapotrzebowania w sektorze HoReCa oraz ograniczeniami w unijnym eksporcie wieprzowiny od września’20 w związku z wystąpieniem ASF w Niemczech - informuje Bank PKO BP w specjalnym raporcie. - Utrzymanie ujemnej dynamiki cen ropy na światowych rynkach ogranicza wzrosty cen surowców oleistych oraz cen cukru. Z kolei wyższe ceny zbóż, w połączeniu z lepszymi zbiorami w kraju, wpływają na poprawę sytuacji w gospodarstwach prowadzących produkcję roślinną.
Spadki cen ominęły producentów mleka – branża mleczarska stosunkowo łagodnie przeszła przez pierwszy etap pandemii COVID-19.
Jednak koniunktura w rolnictwie jest zła. Negatywnym czynnikiem dla sektora rolnego jest spadek popytu spowodowany pandemią COVID-19.
Jak podaje PKO BP, spadek przeciętnego poziomu cen podstawowych produktów rolnych w trzecim kwartale 2020 roku, sugeruje pogorszenie sytuacji gospodarstw w drugim półroczu 2020 roku. Niemniej, stabilizacja wartości skupu i nieznaczna poprawa oczekiwań producentów rolnych w zakresie opłacalności produkcji sugerują, że spadek ten nie będzie tak znaczący.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|