KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Kiełbasa "wiejska" pod lupą inspektorów

Opublikowano 15.11.2020 r.
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (głównie kiełbas), którą objęto 128 producentów.

Jak informuje Inspekcja, w zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 224 partie i w tym przypadku nie stwierdzono nieprawidłowości.

Jeśli chodzi o parametry fizykochemiczne to ze 198 partii, zakwestionowano 49 (24,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niedeklarowanych składników (surowca mięsnego, fosforanów, skrobi) i niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej.

Co z oznakowaniem?

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 328 partii, z czego w 70 stwierdzono nieprawidłowości (21,3%). Dotyczyły one m.in.:

  •     Podawania w nazwie określeń typu „wiejska” czy „od chłopa” przy stosowaniu aromatów i  przetworzonych surowców.
  •     Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
  •     Braku lub podania niewłaściwej informacji dotyczącej procentowej zawartości składników i wartości odżywczej.
  •     Braku informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania.
  •     Nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki).

Źródło: gov.pl

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO